Vučić: Srbija mora da radi na kompromisnom rešenju

|   Info
Srbija mora da razgovora, da učestvuje u dijalogu i da nastavi svoj evropski put, ne zato što obožavam njihovo licemerje po pitanju Povelje Ujedinjenih nacija, već zato što bismo bili ekonomski i poltički izgubljeni bez toga, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

 

Izvor: FoNet

Da budemo usamljeni i izolovani, kao predsednik ne bih pristao da vodim zemlju, rekao je Vučić na konferenciju za novinare povodom nemačko-francuskog plana za rešavanje kosovskog pitanja.

Došla je petorka i u drugoj rečenici mi je da moramo da prihvatimo ovaj plan, rekao je Vučić o razgovorima koje je imao sa međunarodnim izaslanicima EU, SAD, Italije, Francuske i Nemačke prošlog petka.

Ako ga ne prihvatite, a mi smatramo da on mora da bude prihvaćen, suočićete se sa prekidom procesa evropskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija i sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će nanati veliku štetu Srbiji, rekao je on, prenoseći poruku delegacije sa Zapada.

To mi je ponovljeno tri puta tokom razgovora, kazao je Vučić i naglasio da je na sastanku jasno rekao šta je za Srbiju neprihvatljivo.

Kada gledate neki papir lako je pronaći bezbroj zamerki, a u ovom nije lako naći bilo šta čime bismo bili oduševljeni, naprotiv, rekao je Vučić.

On je najavio da će narednih dana pozvati predstavnike poslaničkih grupa da ih obavesti o razgovorima sa međunarodnim izaslanicima, "kako je sve to teklo i šta se sve iza toga krije".

Neće se rešiti ništa ni danas, ni sutra, ni za mesec ili tri. Kada budemo suočeni sa konačnim zahtevima izjašnjavaće se Skupština, narod i sve druge institucije političkog sistema, najavio je Vučić.

Nismo ništa ni potpisali, ni parafirali, već smo samo suočeni sa činjenicama, istakao je Vučić i dodao da je "bio dovoljno snažan da kaže šta će preuzeti na sebe".

Vučić je rekao da su na današnjoj sednici Vlade Srbije dogovoreni taktički potezi, kako bi se sačuvala i zaštitila država i građani.

Ako je izbor da sa jedne strane imamo izolaciju, ovakve ili onakve sankcije, a nema gorih od povlačenja investicija, ili da, s druge strane, kažemo da odmah prihvatamo sve, pa i Kosovo u UN, ja sam za put kompromisa koliko je to moguće, rekao je Vučić.

Možemo da glasamo protiv Kosova u UN, ali de fakto bismo pomogli drugima na glasaju za, predočio je Vučić.
 
On je objasnio da se u predlogu ne pominju UN, već da se nećemo protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije, a s tim u vezi je naglasio da će poštovati Ustav Srbije.

Vučić je kazao da Srbija ne može da spreči ulazak Kosova u Savet Evrope i u NATO, jer u prvom slučaju nema većinu da to spreči, a pošto nije članica NATO, tu se ništa ne pita.

Prema oceni Vučića, potrebna je normalizacija odnosa u kojima će Srbi moći da žive normalno, da ne brinu za decu i supruge, da ih niko ne hapsi i maltretira, da imaju najbolje lečenje.

Da čuvamo državu Srbiju jedinstvenu biće veoma teško, uplašen sam i verujem da ćemo imati teške dane u drugoj polovini godine, predvideo je Vučić.

Video sam veliku odlučnost kod svojih sagovornika i biće veoma teško da to breme i vreme izbegnemo, istakao je on.

Znam šta ću ja da odlučim, ali ne u ime Srbije. U ime Srbije odlučivaće drugi nadležni državni organi i eventualno građani, a probaćemo da se borimo i menjamo pristup svemu, u šta veoma sumnjam, naveo je Vučić.

Mi želimo kompromis, razgovore, uvek smo želeli dijalog, obe strane moraju da čine ustupke, ali problem je kada jedna strana radi šta hoće i bude za to nagrađena, ukazao je Vučić.

Oni su nagrađeni viznom liberalizacijom, prijemom evropskih papira, ulaskom u Savet Evrope, nama sve vreme govore da je Kurti taj koji pravi problem, a u dokumentima okrivljuju Srbiju, dodao je.

Da li sam mogao da im kažem izađite napolje, nećemo da razgovaramo ni o čemu. Jesam, ali sam hteo da ljudi znaju posledice toga, rekao je Vučić i predvideo da bi u tom slučaju bilo pitanje nedelja kada bi Srbiji bio ukinut bezvizni režim.

Vučić je ponovio da Srbija mora da radi na kompromisnom rešenju, iako ne misli da je to moguće sa Kurtijem.

Evropa je de fakto u ratu, šta god oni govorili, i nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u potičkom smislu. Žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan i teritorija Srbije je njihovo dvorište, sve bude kako oni žele, naglasio je Vučić.

Vučić je ocenio da Kurti traži sukob, jer "oni žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, a Kurti da izbegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština".

Oni su došli da nam predoče svoj plan, istakao je Vučić, i dodao da su ga prihvatile sve članice EU, uključujući i onih pet koji ne priznaju Kosovo, jer su ih ubedili da u njemu nema direktnog priznanja.

Prikrili su, međutim, činjenicu da postoji obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN. Oni su to sve prihvatili i time je taj plan defakto postao novi pregovarački okvir za Srbiju, ukazao je Vučić.

Postoji jedna stvar za koju sam izrazio zabrinutost, rezervisanost i više od toga i od toga neću odustati, poručio je Vučić.

On je ponovio svoj stav da je zamrznuti konflikt "najgore rešenje", ali da je pre svega najvažnije da se formira Zajednica srpskih opština.

Video sam odlučnost Amerikanaca da se to završi, istakao je Vučić i predočio da ZSO nije i ne može da bude nevladina organizacija.

Nema nikakve sumnje da nam je rat u Ukrajini doneo veliku nesreću i kada govore o regionu, rukovode se onime što se zbiva u Ukrajini, istakao je Vučić.

Moramo biti fer i reći da je EU najveći investitor i donator u Srbiji. Sada su došli sa štapom, verujem da će u budućnosti biti boljih i lepših vesti, ali videćemo, rekao je predsednik Srbije.

Vojnik sam države i ono što bude državni interes u određenom trenutku, ja ću to da uradim, izjavio je  Vučić na pitanje o njegovoj mogućoj ostavci.

Bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i kupim vreme, ne bih se libio, ali to nije ovaj trenutak, dodao je.

Neki polaze od sebe kada kažu da je Vučuću vlast sve, a ja nemam milione, milijarde, ni imovinu u inostranstvu, ja živim za državu, poručio je Vučić.

Brinem se i plašim se da će stanje u Ukrajini biti još gore i da će se sukob proširiti, a u takvim uslovima ovakvi zahtevi biće samo snažniji, oštriji i jače postavljani pred Srbiju, istakao je on.

Vučić je na kraju kazao da ima i jednu dobru vest, a to je da je pored nalazišta zlata u Žagubici pronađeno još jedno sa mnogo više tog plemenitog metala i da za sada samo on i premijerka Ana Brnabić znaju o čemu se radi.