Zajednička kontrola na prelazu sa Severnom Makedonijom

|   Info
Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije Nebojša Stefanović i Oliver Spasovski potpisali su danas sporazum o uspostavljanju zajedničkih kontrola na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce, a primena se očekuje od sledećeg meseca.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

U saopštenju se dodaje da je važna karika dobrog funkcionisanja graničnog prelaza profesionalno organizovana carinska služba, pa su zbog toga na sastanku bili i direktori carinskih administracija dve zemlje Miloš Tomić i Đoko Tanasoski.

Očekuje se da će zajednička kontrola, koja podrazumeva da se putnici i tovari robe zaustavljaju samo na jednom mestu, značajno uticati na ubrzanje prometa na granici i smanjiti zadržavanja na najmanju moguću meru.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce, dok će za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovođena na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

U ovom trenutku na graničnom prelazu Preševo, sa srpske strane granice, ubrzano se radi na proširenju ostrva na kojima se nalaze kontrolne kabine.

Predviđeno je da na tom mestu bude postavljeno šest kućica za rad pograničnih službi u putničkom prometu, dok se dve kabine za kontrolu teretnih vozila proširuju.

Foto: FoNet