"Zakon o agencijskom zapošljavanju će doprineti suzbijanju sive ekonomije"

|   Info
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da će primena predloženog zakona o agencijskom zapošljavanju doprineti suzbijanju sive ekonomije, odnosno smanjivanju rada na crno.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

"Do sada agencijski radnici nisu bili vidljivi u sistemu radnopravnih odnosa te su bili podložni svim oblicima narušavanja ustavnih i zakonskih prava iz rada i socijalnog osiguranja tako da su spadali u oblik rada na crno", rekao je Đorđević u Skupštini Srbije obrazlažući Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju.

On je rekao da Zakon o radu "poznaje samo ugovorni odnos između zaposlenog i poslodavca i ne uređuje rad zaposlenog preko Agencije za privremeno zapošljavanje".

Prema njegovim rečima, jasnim definisanjem Agencije za privremeno zapošljavanje i preciziranjem uslova za rad urediće se ova oblast i maksimalno zaštiti takozvani "agencijski zaposlenik".

"Pozitivni efekti donošenja ovog zakona ogledaju se u zaštiti i unapređenju uslova rada radno angažovanih lica u svrhu ustupanja zaposlenih drugim subjektima, korisničkim preduzećima, izjednačavanje u pogledu osnovih uslova rada sa zaposlenim kod poslodavca korisnika, a naročito poboljšavanje radnopravnog statusa prelaskom sa Ugovora o privremenim i povremenim poslovima na Ugovor o radu, čime se obezbeđuju sva prava iz Zakona o radu i opšteg akta", rekao je Đorđević.

On je dodao da će takozvani "agencijski zaposlenici", između ostalog, imati bolje uslove rada, naročito kada je u pitanju povećanje zarade, pravo na naknadu troškova za prevoz, ishranu u toku rada, regres, isplatu prekovremenih radnih sati.