10. Gete fest u Cineplexx Niš bioskopu

|   Info
Jubilarno, deseto izdanje filmskog festivala Gete FEST, u organizaciji Goethe instituta u Srbiji, biće održano od 21. do 25. oktobra u Cineplexx Niš bioskopu, pod sloganom ,,Morati ili hteti”, a prikazaće osam savremenih nemačkih filmskih ostvarenja sa ovogodišnjeg Berlinala.
Foto: Cineplexx promo

 

Festival otvara film ,,Curverball“ o nemačkom ekspertu za biološko oružje Arntu Volfu, koji je opsednut idejom da Sadam Husein proizvodi oružje za masovno uništenje, najavljeno je iz Cineplexx-a. Film je osvojio Veliku nemačku filmsku nagradu 2021.

Narednog dana na repertoaru su dva naslova, ,,U komšiluku“ i ,,Krvopije“ o navodnom baronu za koga se saznaje da je zapravo proleterski hohštapler koji je zbog političkog incidenta, u koji su bili upleteni Sergej Ajzenštajn i Staljin lično, pobegao iz Sovjetskog Saveza.

Trećeg dana festivala, publika će moći da pogleda filmove ,,Kopilotkinja“ i nemačkog kandidata za nagradu Oskar ,,Tvoj sam čovek“, a već narednog dana filmove ,,Princ“ i ,,Ljudski faktor“. Gete Fest u Cineplexx Niš bioskopu zatvoriće film ,,Fabijan ili put u propast“ u kome su izvanrednom glumom Toma Šilinga i Albrehta Šuha prikazana dva suprotstavljena koncepta života, u kojima želja da se postane političan i poetski pisac i ustane protiv nacizma treba da odoli drugačijem podrazumevanju okoline.
 
GetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine. Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma, saopšteno je iz Cineplexx-a.
 
Ulaznice za projekcije filmova sa Gete Fest-a u Cineplexx Niš biokopu u prodaji su na blagajni bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS po ceni od 200 dinara.