125 miliona za 14 projekata

|   Društvo
Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo je danas sa 14 opština ugovore o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti radi finansiranja projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2018. godini.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ministar Aleksandar Antić rekao je da je vrednost 14 projekata u koje će novac biti uložen 180 miliona dinara, da će Ministarstvo obezbediti 125 miliona dinara, dok će ostalo izdvojiti lokalne samouprave.

Ove godine sredstva su dodeljena za projekte u opštinama Osečina, Krupanj, Ljubovija, Irig, Kragujevac, Ćuprija, Bosilegrad, Kraljevo, Gadžion Han, Velika Plana, Bela Palanka, Svilajnac, Kanjiža, Knjaževac.

Antić je rekao da su do sada objavljena tri poziva za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za energetsku efikasnost, da su mere energetske efikasnosti urađene za 39 objekata i da je tako ušteđeno 9,4 miliona kilovat časova i smanjena emisija ugljen-dioksida u iznosu od oko 4.150 tona godišnje.

"Ukupne investicije su oko 415 miliona dinara bile i mere koje smo dobili su zaista sjajne. Za 40 odsto je smanjenja potrošnja energije. To je fantastičan podatak koji sve nas zajedno treba da motiviše", rekao je Antić.

Antić je najavio i povećanje i dodao da će u 2019. godine budžetski fond iznositi 500 miliona dinara.

Foto: FoNet