150 intelektualaca i građana Kosova uputilo Apel za mir

|   Info
Više od 150 intelektualaca i građana Kosova, duboko zabrinuti situacijom na severu, potpisalo je Apel za mir kojim se obraćaju međunarodnoj zajednici.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Apel je upućen međunarodnoj zajednici. pre svega Evropskoj uniji i zemljama Kvinte, da hitnim merama zaustave dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir na tim prostorima, preneo je danas Institut za teritorijalni ekonomski razvoj.

U apelu se navodi da su pripadnici srpske zajednice jedinstveni u zahtevima koje upućuju predstavnicima EU, SAD, Nemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije jer veruju da jedino oni mogu sačuvati mir na Kosovu i izvršiti odlučan pritisak na Vladu Aljbina Kurtija da sprovede mere koje su neophodne kako bi se očuvao mir i stvorili uslovi za primenu nedavno postignutog Sporazuma o normalizaciji.

Kako se navodi, potpisnici traži povlačenje svih specijalnih policijskih jedinica sa severa Kosova, iz opština, novoizgrađenih baza, ali i sa kontrolnih punktova.

Traži se da politički predstavnici kosovskih Albanaca koji nemaju demokratski legitimitet da predstavljaju lokalne zajednice u tim sredinama napuste opštinske zgrade i druge javne objekate u administrativnim centrima na severu Kosova, kao i da se obezbedi neometani pristup postojećim službenicima lokalne administracije njihovim kancelarijama do organizacije novih izbora.

Potpisnici apela traže razmeštanje jedinica Kfora i Euleksa na severu Kosova u cilju očuvanja mira do trenutka bezuslovnog povratka lokalnih Srba u policiju, što mora uključiti i jake garancije za poštovanje specifičnih nadležnosti Regionalnog policijskog direktorata - Sever.

Traži se primena člana 7 Sporazuma o normalizaciji kojim se garantuje pravo na samoupravu u srpskim zajednicama na Kosovu i formalizaciju statusa Srpske pravoslavne crkve, kao i primena odluke Ustavnog suda iz maja 2016. kojom se potvrđuje vlasništvo Manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemljišta.

U apelu se traži formiranje Zajednice opština sa srpskom većinoma,  a nakon prilagođavanja pravnog okvira radi formiranja Zajednice, organizovanje demokratskih izbora na severu i stvoranje uslova za neometan i bezuslovan povratak Srba u institucije.

Zahteva se rešavanje svih slučajeva napada na Srbe i njihovu imovinu, uključujući protivzakonitu eksproprijaciju zemljišta, nedavne incidente u kojima su bezbednosne službe Kosova koristile vatreno oružje, kao i jačanje mera bezbednosti u srpskim sredinama na Kosovu.

Potpisnici apela traže i prestanak demonizacije srpskog naroda u javnim nastupima predsednice Kosova, premijera i drugih visokih vladinih zvaničnika iz redova albanske zajednice.

"Vi koji ste priznali Kosovo obećanjem da će se izgraditi multietničko i demokratsko društvo i koji ste godinama radili na afirmaciji njegove nezavisnosti, imate istorijsku i moralnu odgovornost prema sudbini srpskog naroda koji živi na ovim prostorima. Od vaše odlučnosti zavisi naša budućnost, od brzine vašeg delovanja zavisi očuvanje mira na Kosovu", navodi se u apelu.

Navodi se da će istorija zapamtiti njihove naredne postupke, uz poruku da budu odgovorni vrednostima demokratije u multietničkim društvima na kojima počiva zapadna civilizacija.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar