49. sabor “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”

|   Info
U Kalenićkom Prnjavu od 26. do 29. jula 2018. godine biće održana 49. po redu najznačajnija kulturna manifestacija u opštini Rekovac, „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.
Foto: TV Kopernikus

 U četvrtak, 26.jula u porti crkve Svetog Romana u Rekovcu u 18 časova, biće održano “Levačko poselo”, a u Kalenićkom Prnjavoru, u osnovnoj školi, održaće se  26. likovna kolonija “Kalenić 2018” u 19 časova.
U petak, 27. jula sa početkom u 20 časova, u Domu kulture u Rekovcu, održaće se 9. po redu takmičenje pevača amatera pod nazivom “Zlatni glas Sabora“.
Tadicionalno, centralni deo manifestacije, je u subotu, 28. jula sa početkom u 18 časova, u porti  manastira Kalenić, gde je organizovano svečano otvaranje Sabora uz prigodan scensko-muzički program, pod nazivom „Kalenić pamti“ , posvećen stogodišnjici od završetka Prvog svetskog rata.
U programu učestvuju dramski umetnici Nebojša Dugalić, prof. dr Mića Živojinović, Momir Bradić, Bojan Veljović, Vesna Pavlović, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, vokalni solista Danica Krstić i folklorni ansambl „Tradicija“ iz Trstenika.
U nedelju 29. jula 2018. godine , posle Svete liturgije u manastiru Kalenić, koja počinje u 8 časova, posetioci levačkog sabora imaće prilike da probaju stara srpska jela koja su spremile članice udruženja žena „Zlatne ruke Levča” iz levačkog sela Sibnica i " Levčanke" iz Velike Kruševice, slušaju zdravičare, prošetaju „Ulicom starih zanata”, kao i da vide dodelu nagrada u okviru manifestacije za izbor najlepšeg dvorišta Šumadije i Pomoravlja. 
U 13 časova na Letnjoj pozornici  u nedelju 29. jula,održaće se revijalni i takmičarski nastupi kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva, etno pevačkih društava i takmičenja za najlepšu devojku sabora, najdužu pletenicu, najduži brk i najlepšu žensku i mušku narodnu nošnju.
Pokrovitelj  manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Rekovac.
T.Mitrović

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar