600 neonacista marširalo ulicama Berlina

|   Info
Oko 600 neonacista marširalo je ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa. Oko 600 neonacista marširalo je ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa, javljaju nemački mediji.

Radikalni desničari tradicionalno obeležavaju 17. avgusta 1987. kada se Hes obesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Sspandau gde je služio doživotnu kaznu.
Marš je najpre trebalo da bude održan u Špandau, ali su ga organizatori posle premestili u centar grada kako bi izbegli kontramiting s levog političkog spektra. 
U Špandauu se ranije okupilo samo 40-tak neonacista dok se kontraprotestu, koji su sazvali sindikati, crkve i neke političke stranke, odazvalo oko 1.400 ljudi. 
Berlinska policija govori o "manevru" kojim su organizatori neonacističkog marša hteli da izbegnu blokadu što se redovno događalo ranijih godina. Neki od učesnika skupa su nosili natpise poput "Ubistvo ne zastareva", aludirajući na to da Hes u 93. godini nije izvršio samoubistvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen, prenosi Hina. 
Oba okupljanja obezbeđivalo je oko 2.300 policajca kojima je najvažniji zadatak bio odvajanje pripadnika levog i desnog spektra.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar