Adžić Vukičević: Najviše obolelih među mlađim nevakcinisanim muškarcima

|   Info
Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je danas se u toj bolnici nalazi 89 pacijenata i da je u utorak otvorena još jedna jedinica poluintenzivne nege, istakavši da je vakcinacija učinila mnogo i da je manje težih slučajeva koji zahtevaju hospitalizaciju.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

Ona je za RTS rekla da su podaci za veliku brigu jer iz relaksirane situacije u prethodnih šest nedelja, kada su imali po 40 pacijenata, sada brojevi vrtoglavo rastu.

"Sve više imamo ljude koji su se vratili sa letovanja, to su čitave porodice i koji naravno nisu vakcinisani. Među njima u jedinicama intenzivne nege imam sedmoro mladih ljudi ispod 40 godina života, a juče je jedan morao da bude intubiram", navela je Adžić Vukičević.

Naglasila je da u ovom talasu najviše obolelih ima među mlađim nevakcinisanim muškarcima.

Kada je reč o vakcinaciji u Kovid bolnici u Batajnici, rekla je da je među lekarima oko 80 odsto, međutim odziv među medicinskim sestrama je znatno niži.

Apelovala je na nadležne da se uvede obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike. Naglasila je da je veoma dobar odziv za vakcinaciju kod studenata medicine.

Kao glavne razloge za vakcinaciju ona je navela da je bilo 8.000 zaraženih kada je otvorena bolnica u Batajnici i punila se velikom brzinom i krajem marta dostigla je broj od 930 pacijenata, što je maksimum.

"Međutim, ako se zna da je na početku pandemije 25 do 30 odsto obolelih na dnevnom nivou bilo kandidat za bolnicu, a danas je prosek hospitalizovanih 10 do 12 odsto", rekla je Adžić Vukičević i istakla da su vakcine mnogo učinile, jer bolesnici koji obole od korone ne moraju da budu kandidati za bolničko lečenje.