Ajvar - domaći ili kupovni

|   Život
Svake godine u ovo vreme većina domaćica počinje da kalkuliše šta se više isplati - da kupe ili da uprkos nedostatku vremena ili umeća same naprave zimnicu. Tegla ajvara u marketu može se kupiti i po nižoj ceni u odnosu na pijačnu ponudu. Ipak, prodavci na Cvetnoj pijaci u Nišu kažu da je domaći ajvar, iako skuplji, mnogo kvalitetniji jer se pravi od pečenih paprika.
Foto: KCN

Cela Srbija ovih dana miriše na pečene paprike jer je spremanje zimnice u punome jeku. Ko se dvoumi da li će da kupi ili da pravi, treba da zna da domaći ajvar na niškoj pijaci košta 500 dinara, dok se u marketima može naći i po duplo nižoj ceni. Kada bi se razmišljalo samo o ceni izbor bi bio očigledan. Međutim, kod prodavaca ne postoji sumnja. Znaju koji ajvar je bolji, i zbog čega.

‘’Mislim da je domaći bolji. Bolje se sprema, a ovaj drugi je industrijski. Kako sam čula kažu uzmu teglu pa preprže ajvar’’.

‘’Više se isplati kupovati domaći ajvar zato što je to dobro, kuvano i kvalitetnije, a kupovni nije dobar, svi tako kažu’’, ističu prodavci.

Brz tempo života, nedostatak mesta za odlaganje tegli ili manjak znanja kada je u pitanju priprema usmerili su mnoge potrošače i na razmatranje raznolikih ponuda sa polica marketa. Ipak, veliki broj domaćica ističe da isključivo ajvar pravi kod kuće jer, kako kažu, uvek znaju šta je u tegli.

‘’Pravim zimnicu ku’i, ne kupujem je, jer mi je tako isplativije i ukusnije’’.

‘’Kupim papriku pa pravim ajvar. Ne kupujem u marketu jer živim na selu’’, kažu kupci.

Ako niste u mogućnosti ili ne želite da pravite ajvar, ostaje vam gotova zimnica koju i danas možete pronaći na pijaci ili u marketu, sve zavisi od ukusa. Onima kojima računica i kvalitet predstavljaju bitnu stavku najbolje je da kupe voće i povrće kao sastojke i da sami spreme zimnicu. 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar