Akcija kosovske policije u Štrpcu

|   Info
Na više lokacija u Štrpcu policija od ranog jutra po nalogu suda i tužilaštva u Uroševcu sprovodi raciju, potvrdio je za Kallxo tužilac Rasim Maljoku.
Foto arhiva: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Kallxo, Kosovo onlajn, Koha

"Ova akcija nije direktno vezana za bespravnu gradnju na Brezovici, ali se odnosi na neke uhapšene, pošto je jedan od njih, odnosno bivši gradonačelnik opštine Bratislav Nikolić ujedno i koordinator nelegalnih struktura", rekao je Maljoku.

On je dodao da su te strukture upravljale sigurnosnim kamerama koje su pratile kretanje građana i institucije Kosova i te informacije su prosleđene bezbednosnim strukturama u Srbiji.

U toku je racija na četiri lokacije sa kojih se uklanjaju sigurnosne kamere, preneo je Kosovo onlajn.

"Ove nelegalne strukture krše pravni i ustavni poredak Republike Kosovo i imaju elemente krivičnog dela 'udruživanje za antiustavnu delatnost u vezi sa špijunažom'", rekao je Maljoku.

Tužilac je za Kohu rekao da se sprovodi akcija oduzimanja dokumentacije i opreme.

Kako je preneo Kallxo, oduzeto je više desetina dosijea koji su se nalazili u kancelarijama nekadašnjih "paralelnih organa Srbije" u ovoj opštini.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je više od 30 pripadnika Rosu upalo rano jutros u Štrpce pod punom opremom s ciljem "novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u toj opštini".

U saopštenju Kancelarija je navela da su specijalci raspoređeni na više lokacija, blokirali su čitavu opštinu, upali u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, u zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere.

Kancelarija navodi da su specijalci upali i u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina.

"Oni su ponovo izabrali da u Štrpce upadnu baš na veliki praznik, s obzirom da je danas seoska slava sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu kada se okuplja veliki broj meštana", navela je Kancelarija i upitala sa s kakvim opravdanjem specijalci Rosu upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu.

"Nema sumnje da je po sredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag jer ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju Rosu u ovoj srpskoj sredini", ocenila je Kancelarija.