Alarmantni podaci o nasilju dece na internetu

|   Info
Svakog petog dana u Srbiji se prijavi onlajn nasilje nad decom. Za godinu i po dana, koliko postoji, Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu prijavljeno je više od 100 slučajeva koji se odnose na kriminalno zlostavljanje dece na inetrenetu, kaže državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Nacionalni kontakt centar Ministartsva trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi edukacije širom Srbije na temu ‘’Bezbednost dece na internetu’’.

‘’Podaci jesu alarmanti i upozoravaju da moramo biti svesni opasnosti, i da kao društvo, kao i sve institucije, moramo raditi na edukaciji i prevenciji nasilja na internetu’’, izjavila je za Tatjana Matić za Srbiju online.

Ona je rekla da se kontakt centru javljaju pre svega odrasli, ali i sve češće deca.

‘’Centar funkcioniše po princiu poziva na broj 19833. Aktivni smo i na društvenim mrežama, takođe i na portalu www.pametnoibezbedno.gov.rs.

 ‘’Postoji mogućnost prijave, kao i sadržaji i informacije o tome na koji način da reagujemo u slučajevima nasilja’’, rekla je Matić.

Kako je istakla, najveći broj zove da traži savete o tim pitanjima. ‘’Međutim, imali smo slučajeve krivičnog dela. Takve slučajeve prosleđujemo MUP-u i tužilaštvu.’’ Ti slučajevi se uglavnom tiču vrbovanja dece, pedofilije, zloupotrebe Fejsbuk naloga maloletnika, širenje mržnje putem društvenih mreža, a najzastupljeniji vid nasilja je, kako je rekla, vršnjačko nasilje.

‘’Mi sarađujemo sa Ministarstvom prosvete, koje ima svoju SOS liniju. Takođe sarađujemo sa Ministartsvom zdravlja, kao i sa Ministarstvom rada i socijalne politike’’, izjavila je Matić.

Prevencija je najvažniji vid borbe, jer kada dođe do krivičnog dela, posledice su ozbiljne, istakla je Tatjana Matić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar