Aleksandar Čotrić dobio nagradu "Žikica Jovanović Čičak"

|   Info
Ova nagrada za savremeni doprinos srpskoj satiri, koju svake godine dodeljuje Književni klub “Đura Jakšić” u Jagodini, sastoji se od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine
Čotrić tokom uručivanja nagrade: Foto TV Kopernikus

 

Aleksandru Čotriću, književniku, publicisti i aforističaru, proteklog ponedeljka u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini uručena je tradicionalna nagrada “Žikica Jovanović Čičak” za savremeni doprinos srpskoj satiri.

Nagrada se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine, a o tome da upravo Čotrić dobije ovo priznanje jednoglasno je odlučio tročlani žiri koji su činili: Toni S. Stojanović, dr Bratislav Magdić i dr Vlado Spiroski. Nagradu mu je uručila prof. Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba “Đura Jakšić” u Jagodini.

-Ovo priznanje mi izuzetno mnogo znači. Jedna je od najdražih nagrada pre svega zbog imena koje nosi, jer Žikica Jovanović Čičak je bio veliki i značajan satiričar koji je ostavio dubok trag u kulturi Jagodine, ali i na satiričnoj pozornici Srbije. Bio je svestran, izuzetno posvećen u stvaralaštvu humora i satire, tako da mi znači mnogo što se čuva sećanje na njega i što ova nagrada opstaje već toliko godina. Znači mi i zbog sastava žirija koji se sastoji od uglednih ljudi, ali i zbog imena prethodnih dobitnika. To su sve velika imena našeg humora i satire, kako iz Srbije, tako i iz drugih zemalja. Kada se sve to sabere, ovo priznanje i obavezuje, ali daje podstrek da nastavim da i dalje pišem, imajući uvek pred očima ono što je ovaj čovek, po kom nagrada i nagrada nosi ime, stvorio –rekao je Čotrić.

Tokom svečanosti, o tome ko je bio Žikica Jovanović Čičak, govorio je jagodinski istoričar mr Dejan Tanić, a ujedno je istakao i da mu je drago što je ovo priznanje pripalo Čotriću.

-Ja mislim da je to odavno trebalo da se desi, pošto je gospodin Čotrić već poznat po svom aforističarskom stvaralaštvu. On je doajen našeg aforizma i naše satire i jedan je od tvoraca umetničke, kritičarske i aforističarske scene –rekao je Tanić.

Aleksandar Čotrić, rodom iz Loznice, objavljuje svoje aforizme od 1984. godine, a od 2003. i humorističko-satirične priče. Objavio je veliki broj knjiga, njegova dela zastupljena su u brojnim književnim antologijama i časopisima i prevedena su na 30 jezika. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada za svoj rad, a uskoro bi trebalo da budu objavljene njegove četiri nove knjige.

Podsećanja radi, Žikica Jovanović Čičak bio je poznati novinar, urednik Radio Jagodine, glumac, slikar i satiričar. Preminuo je 2005. godine, a već naredne, Književni klub „Đura Jakšić“ ustanovio je nagradu koja nosi njegovo ime, a koju je do sada dobio veliki broj istaknutih književnih stvaralaca.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar