Ambasada SAD u Prištini potvrdila podršku transofrmaciji KBS

|   Info
Sjedinjene Američke Države ponovo izražavaju svoju podršku transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku koja će imati teritorijalni odbrambeni mandat, kao suvereno pravo Kosova, saopštila je ambasada SAD u Prištini.

Izvor:RTS, RTKLIVE.com

Glasanje u parlamentu danas je prvi korak u razvoju ove sposobnosti, navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Iz ambasade SAD pozivaju kosovsku vladu da nastavi svoju blisku koordinaciju sa NATO saveznicima i partnerima, kao i da se uključi u informisanje i dopiranje do manjinskih zajednica.

"Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa Kforom o kretanju i operacijama snaga na Kosovu nastaviti. Svi akteri unutar i van Kosova trebalo bi da podrže i podstaknu građane manjinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama u korist svojih zajednica i zemlje. SAD su posvećene radu sa KSB kako bi one unapredile svoj profesionalni razvoj i organizacionu evoluciju što će doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu", navodi se u saopštenju.

"Regionalna stabilnost zahteva da se Kosovo iskreno trudi da normalizuje odnose sa svojim susedom Srbijom, a mi podstičemo obe strane da preduzmu hitne korake za smanjenje tenzija i stvaranje uslova za brz napredak u dijalogu", stoji dalje u saopštenju.

Kako navode, postizanje obostrano korisnog dogovora koji će unaprediti mir, stabilnost i prosperitet na Kosovu i u regionu predstavlja najviši prioritet SAD.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.