"Bajram prava prilika da započnemo život u zajedništvu"

|   Info
Povodom islamskog praznika Kurban-bajrama koji počinje sutra, reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead Nasufović poručio je da je Bajram prava prilika da čovek prekine samoću i započne pravi život - život u zajedništvu.
Foto: pixabay.com


Izvor: Tanjug

Ističe da u istoriji islama nije zapisano da je ikada iko sam klanjao Bajram namaz niti da je ikada iko sam izvršio obrede hadža.

"Za susret i prijateljstvo je potrebna ispravna odluka i žrtva, za rastanak i neprijateljstvo dovoljna je samo pogrešna odluka, a nepotrebne žrtve dolaze same po sebi. Danas su sve hadžije sveta na jednom mestu, u istoj odeći ihramima, sa istom odlukom i sa istom žrtvom. Hadž nas uči lepoti zajedništva, lepoti susreta i jednakosti", poručio je Nasufović.

Kako je rekao, rijaste Islamske zajednice Srbije ove godine je organizovao odlazak na hadž za 415 vernika, a u organizaciji drugih zajednica sa područja Srbije hadž će obaviti više od 230 vernika.

Nasufović je naveo da su glavne aktivnosti islamskih vernika u danima Bajrama svečano klanjanje Bajram ramaza prvog jutra i klanje kurbana (žrtve).

Kada je reč o doniranju kurbana tokom Bajrama, on je rekao da je danas poslednji dan da vernici prilože novac za kupovinu kurbanskog mesa.

"Cilj je da svaki vernik bez ozbira na materijalne mogućnosti može da kupi kurbansko meso. U tradiciji islama kurbansko meso se ne deli samo muslimanima već svima bez razlike i zato ga poklanjamo svim javnim ustanovama u kojima postoje kuhinje", rekao je Nasufović.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je praznik prinošenja žrtve koji se slavi četiri dana, a počinje dva meseca i 10 dana nakon Ramazana.

Čestita se rečenicom "Bajram šerif mubarek olsun" što u prevodu znači "neka bude čestit i blagosloven Bajram".