Berba grožđa u Sremu ne predstavlja samo ubiranje ploda već je to prilika za okupljanje rodbine, prijatelja a pri tom se u dobrom raspoloženju ocenjuje kvalitet grožđa i nagađa čiji je red za ženidbu. Kako kaže naš domaćin, svaki pravi Sremac srcem i dužom predaje se vinogradu a vinova loza upravo to i zahteva: slugu koji će je negovati od ranog proleća do jeseni.Vremenski uslovi tokom godine pogodovali rodu tako da se očekuje i visok kvalitet vina. U domaćinstvu porodice Đierčan vino se proizvodi u manjim količinama, samo za svoje potrebe ali zato kvalitet ne izostaje.U pitanju je sorta Petra koja je aromatična, satka, divnog mirisa, veoma je otporna na bolesti tako da se prskanje svodi na minimum. Lepo vreme koje je najavljeno za naredni period doprineće sazrevanju i kvalitetu kasnijih sorti grožđa. I dok traje proces prerade mladog vina, u domaćinstvu se nazdravlja onim, prošlogodišnjim.
Komentari (0)
Ne postoji komentar!