Besplatno do "D" kategorije

|   Info
Auto-prevoznici pokušavaju da reše hroničan problem nedostatka vozača

Izvor: Novosti


Jedan od načina da se auto-prevoznici izbore sa nedostatkom profesionalnih vozača je i "Program stručnog usavršavanja i osposobljavanja za vozače 'D' kategorije" koji je pokrenula kompanija "Ariva Litas".

Budući vozači će do potrebnog znanja i dozvole za upravljanje autobusom dolaziti potpuno besplatno, a sa svima koji na ovaj način steknu znanje vozača, kompanija "Ariva Litas" će zaključiti ugovor o radu na neodređeno vreme.

Kompanija će za odabrane kandidate, za koje je uslov da već poseduju vozačku dozvolu "C" kategorije, snositi troškove praktične i teorijske nastave u ovlašćenoj i odabranoj auto-školi, kao i polaganje ispita, što, prema sadašnjim cenama, iznosi oko 60.000 dinara. Svi koji steknu potrebno zvanje moći će da rade u poslovnicama kompanije u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Požarevcu.

- Kao kompanija koja je deo grupe koja radi u 14 evropskih zemalja i godišnje ostvaruje oko 2,2 milijarde putovanja, imamo obavezu i odgovornost da kontinuirano radimo na unapređenju kvaliteta usluga i zadovoljstva putnika, ali i da damo doprinos u poboljšanju stanja u oblasti transporta i logistike u našoj zemlji - ističe Dejan Bogunović, generalni direktor kompanije "Ariva Litas".

Srbiji, trenutno, nedostaje oko 6.000 profesionalnih vozača, što ne samo da ugrožava kvalitet prevoza već i ozbiljno naušava bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

PENZIONERI ZA VOLANOM

NEDOSTATAK vozača, koji odlaze u inostranstvo zbog mnogo većih zarada, pojedini auto-prevoznici rešavaju i angažovanjem penzionera.

Ipak, svima je jasno da je to samo pokušaj "urgentog gašenja vatre" i da predstavlja neodrživo rešenje na duge staze. Zato je nedavno Udruženje poslodavaca u drumskom saobraćaju zatražilo zakonske izmene kako bi se pomerila starosna granica za profesionalne vozače na 18 godina za "C" i "CE" kategorije, odnosno 20 godina za "D" i "DE" kategorije vozila.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar