Bez Kfora na sever Kosova mogu Rosu, ali ne i Kosovske bezbednosne snage

|   Info
Šef Informativne službe Kfora Vinčenco Graso izjavio je da specijalne jedinice Rosu mogu bez dozvole Kfora da uđu na sever Kosova, ali ne i Kosovske bezbednosne snage (KBS), objavila je Politika u izdanju od ponedeljka.
Foto: FoNet


Izvor: Beta

Graso je u intervjuu za taj list kazao da „jedinica za specijalne operacije koja može biti naoružana dugim cevima“ pripada Kosovskoj policiji i kao takva ima mandat da sprovodi zakon širom Kosova „bez obaveze da traži odobrenje“.

„Kosovske snage bezbednosti, prema ranijem dogovoru, moraju da imaju odobrenje od komandanta Kfora pre nego što se angažuju na severu Kosova. NATO očekuje od lokalnih institucija da nastave da se pridržavaju tog dogovora“, rekao je Graso.

On je dodao da je situacija na Kosovu pod kontrolom, „uprkos političkim tenzijama i izjavama za javnost“, te da su jedinice Kfora uvek prisutne, čak i kada su manje uočljive.

„Izvodili smo vežbe na različitim lokacijama širom Kosmeta. Ne samo na severu. One nisu bile povezane s političkim dešavanjima u Prištini i nije bilo nikakvog rizika ili pretnje od mogućeg zauzimanja severnog Kosmeta“, kazao je Graso.

Na pitanje da li su se pojedine zemlje povukle iz Kfora posle formiranja vojske Kosova, on je rekao da Kfor operiše pod mandatom UN i zakoni o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti neće uticati na to.

„Kfor će nastaviti da deluje nepristrasno kako bi garantovao bezbednost za sve ljude. Obučavao je KBS u skladu s njihovim izvornim mandatom, u skladu sa zakonima iz 2008. godine, a to je da pomažu civilnim vlastima u slučaju prirodnih ili drugih nepogoda i civilnoj zaštiti“, rekao je on.

On je dodao da je Kfor uvek spreman da informiše i održava vezu sa lokalnim vlastima i da ohrabruje pripadnike svih opština i institucija da slobodno razgovaraju s pripadnicima Kfora.

„Nažalost, nedavno su odredjeni politički stavovi, koje je pratila odredjena retorika, takvi da sprečavaju neke lokalne predstavnike da komuniciraju s timovima za vezu i nadzor Kfora“, rekao je Graso.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar