Bezbedna kupališta, napadi insekata, bez "Zapadnog Nila" u Smederevu

|   Info
Izuzetna bezbednost kupača na bazenu – Služba hitne pomoći bez intervencija na kupalištima ovog leta. Ujedi insekata i burne alergijske reakcije- medicinski novitet ovog leta!Ipak bez "Zapadnog Nila" južno od Beograda.

Bezbednosni i zdravstveni rizici Smederevaca ovog leta su minimalni – Služba hitne medicinske pomoći u smederevskom Domu zdravlja , nije imala ni jednu intervenciju na kupalištima ovog leta!

    Na olimpijskom bazenu, mi imamo osam spasilaca koji  u dve smene brinu o svim kupačima. To su profesori fizičke kulture, izvrsni plivači i spasioci sa licencom, tako da su potpuno osposobljeni za intervencije. Takodje ,tehnički smo savršeno opremljeni. Problema od početka sezone nije bilo – kaže Mladen Savić, VD direktora JP Sportski centar u Smederevu. -  Voda na kompleksu olimpijskog bazena je hemijsko-biološki potpuno ispravna, a kontrola se vrši jednom sedmično, od strane Zavoda za zaštitu zdravlja iz Požarevca. Temperatura vode je savršena i jutros je iznosila 26,2  stepena.

Dr Jasmina Maksimović, načelnica Službe hitne medicinske pomoći, kaže da je ovo leto veoma specifično, po mnogim zdravstvenim i klimatskim parametrima.

    Zbog  hladnog i vlažnog vremena i sparine, koja je posledica ovakvih prilika u junu i juli, mi sada imamo neverovatne alergijske reakcije na ubode insekata, ali i neoubičajeno ponašanje mnogih insekata. Pčele, ose, stršljenovi su veoma nervozni, napadaju ljude češče nego ranijih godina.Mi u Smederevu, na sreću, nismo imali onako dramatične posledice napada pčela ili stršljenova, kao u nekim mestima, ali  i kod nas postoji povećana agresivna aktivnsot ovih insekata. Osim toga, alergijske reakcije su veoma burne i mnogi ljudi se žale na otoke, osipe i druge alergijske reakcije, koje su veoma neprijatne.

Virusa Zapadnog Nila, za sada nema u Smederevu, niti su larve komraca koji ga prenos uočene na ovom području, južno ili istočno od Beograda.

    Previše je straha, ne prenosi svaki komarac koji vas ujede virus Zapadnog Nila! – kaže Dr Maksimović -  Najugroženiji su stariji i hronični bolesnici, sa znatno smanjenim dejstvom imunog sistema!

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar