Bilt: Podele će dovesti do novih sukoba na Balkanu

|   Info
Kada je reč o budućnosti Balkana, pojavio se predlog novih podela u regionu, što je recept za geopolitičku nestabilnost, smatra švedski političar Karl Bilt.
Foto: YT printscreen

Bivši premijer Švedske i visoki predstavnik za BiH u autorskom tekstu za “Vašington post” piše: “Diskretno, srpski i albanski politički lideri istražuju mogućnost da pomire svoje razlike razmenom teritorija. Ideja pomirenja putem razmene teritorija bitiše već godinama u Beogradu, ali nedavno izgleda da je privukla pažnju u vodećim albanskim krugovima”.

Bilt dodaje da ta ideja nije nova, ali “bila je opasna u prošlosti, kao i sada”. Kako podseća, lideri Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovarali su podelu Bosne ranih 90-tih ali su planovi stopirani međunarodnim reagovanjem.

“Dosad, politika i EU i SAD bila je veoma jasna - granice kakve su bile u staroj Jugoslaviji treba da ostanu na mestu, a rešenja treba tražiti u njihovom okviru. Daljom balkanizacijom Balkana region bi se otvorio za nove konflikte i prolivanje krvi”, naglasio je Bilt u testu i dodao da je “problem Kosova jedan od najtežih u regionu i dok se ne normalizuju odnosi između Srbije i Kosova ovo pitanje će ograničavati potencijal obe zemlje i stabilnost u regionu”.

“Zato se ideja o novoj podeli teritorije ponovo pojavila. Tu može postojati više verzija. Kosovo bi moglo da ustupi područje severno od Ibra, naseljeno uglavnom Srbima i stekne diplomatske benefite, a moguće je i da dobije dominantno albanskim stanovništvom naseljene lokacije na jugu Srbije. Srpski predsednik Aleksandar Vučić je razmišljao o tome, a i albanski premijer Edi Rama deluje predusretljivo, kako mi je rečeno tokom razgovora”, piše Bilt.

On podseća da se u poslednje vreme, snažno suprotstavljanje ovim idejama pojavilo iz Srpske pravoslavne crkve i njenog rukovodstva na Kosovu.

“To bi bilo rizično, mogla bi da se otvori “Pandorina kutija”. Podela bi ponovo otvorila debatu o budućnosti Bosne. Tu je i još teže i opasnije pitanje Makedonije, u kojoj Albanci čini značajni deo populacije. Ako albanska područja iz šireg regiona počnu da se spajaju procesima zamene teritorija, pojaviće se sigurno oni koji će pitati zašto to ne može da se primeni i na Makedoniju. A to bi bilo igranje s vatrom”, naglašava.

Bilt navodi i da iako postoje oni u Briselu i Vašingtonu koji mogu da kažu da, ako se lideri u regionu slože oko razmene teritorija između Srbije i Kosova, zašto bismo mi imali neke primedbe? Prema Biltovom mišljenju, takav stav je opasan.

“To je opasno, a Vašington i Brisel moraju da računaju na te rizike. Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podele na Balkanu bilo je opasno početkom 90-tih i ostalo je takvo do danas”, zaključio je bivši premijer Švedske i visoki predstavnik za BiH.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar