Blagojević: Dok se budžet “Nišvila” ne duplira nema ništa od zvučnijih imena

|   Info
The Manhattan Transfer, Kenny Garrett, Lisa Simone, Gipsy Kings, samo su neki od muzičara koji će narednih dana svirati u niškoj Tvrđavi, a direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da bi naredne godine nastupala još zvučnija imena kao što su Norah Jones i Jamiroquai budžet festivala mora da bude duplo veći i uz to bi morali “bezobrazno da se cenkaju”.
Foto: KCN


Izvor: Južne vesti

Procene su da ovogodišnji Nišvil košta oko 63 miliona dinara i sa tim novcem organizatori su uspeli da dovedu nekoliko zvučnih imena koji će svirati na niškom džez festivalu.

Najveća zvezda je bend koji duže od 4 decenije postoji na svetskoj džez sceni The Manhattan Transfer, kaže Blagojević, a oni će prvi put nastupiti u ovom regionu i dobiće nagradu za doprinos razvoju džeza. Nastup Kenny Garrett-a ne treba propustiti večeras, dodaje, a nastupiće i Omar Hakim sa Rachel Z što će biti veliki događaj za džez sladokusce.

Muzički vrh festivala, prema oceni Blagojevića, biće “reprezentacija crnih bap muzičara” Black Art Jazz Collecitive, a nastupiće i ćerka čuvene Nine Simone, koja će proslaviti 85 godina od rođenja svoje majke. Za fanove rege zvuka tu su Inner Circle, ne treba propustiti i nastup sastava Matt Bianco, dodaje, a za kraj će svirati bend Gipsy Kings koji će najverovatnije izvesti neku numeru Šabana Bajramovića i dobiće nagradu koja nosi njegovo ime.

Iako su i ova imena dovoljno zvučna da privuku pažnju publike, Blagojević kaže da bi još ekskluzivnija imena mogla da dođu u Niš tek kada se budžet festivala duplira.

    – Mi moramo kupiti 8 jakih bendova, 4 u džez segmentu, 4 u ovom takozvanom komercijalnom, fuzije džeza sa drugim pravcima. Jako bismo voleli da konačno kupimo neki bend iznad 100.000 evra, a to bi onda bilo moguće cenkati se sa Norom Džons pa joj oboriti cenu pošto nam je to prevashodni posao i mi ubeđujemo muzičare da ako žele da budu deo Nišvil atmosfere da moraju da prepolove svoju regularnu cenu - priča Blagojević.

Pojedini muzičari traže i mnogo više para za festivalske nastupe, nego za celovečernje koncerte, kaže Blagojević, a cene rastu iz godine u godine, te bez više para, sreće i cenkanja publika ne može da očekuje da "skupi izvođači" nastupe.

Jedan od načina da Nišvil ugosti svetske zvezde je da dobije generalnog sponzora, jer je nakon 8 godina novac prestao da daje Filip Moris i Naftna industrija Srbije, ističe Blagojević, ali Niš i dešavanja van Beograda izgleda nisu zanimljiva mobilnim operaterima i bankama koji bi značajno mogli da pomognu.

    – Uvek se oni jave nedelju dana pred festival i kažu "jao pa ovo je predivan festival, pa hajde da mi iduće godine budemo glavni ovde, šta je 150.000 evra, pa mi dajemo toliki novac na manje bitne stvari" i onda ih nigde nema naravno. Mi ih zovemo tokom godine, a oni se opet sete pred festival kad krene naša kampanja da se usijava. Ima tu paradoksa da bez političkog vetra u leđa ni sponzori neće reagovati - kaće Blagojević.

Blagojević kaže da bi za festival, ali i gradski i republički budžet bilo značajno kada bi se udružila ministarstva kulture, turizma i omladine i obezbedili trećinu para, deo Grad i deo Nišvil, te bi budžet tada mogao da dostigne milion evra i dva velika izvođača bi došla u Niš.

Više o izvođačima koji će narednih dana svirati na niškom džez festivalu, o konceptu "festival festivala" i planovima za narednu godinu možete pogledati u emisiji "15 minuta".

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar