Bojazan zbog razmene teritorija

|   Info
Ministri spoljnih poslova više članica Evropske unije izrazili su danas u Beču strahovanje da bi moguća razmena teritorija između Srbije i Kosova mogla otvoriti stare rane na Balkanu, umesto da reši dugovečne sporove.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Šef nemačke diplomatije Heiko Mas izjavio je da bi bilo kakva razmena teritorija "mogla otvoriti suviše starih rana u narodu", zbog čega je Berlin "vrlo skeptičan" što se tiče te mogućnosti.

Ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl, čija zemlja predsedava EU, navela je da ne želi da drži loekcije, ali da su "promene granica uvek donosile nove probleme"

Novinarima je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Alseborn rekao: "Protivim se rasparčavanju. To može imati vrlo negativan efekat na druge zemlje u regionu. Zato morate biti vrlo oprezni".

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders je konstatovao da odluka zavisi od Beograda i Prištine, javlja AP.

"Na njima je da utvrde ono što bi mogli biti elementi sporazuma. Nije na EU da utvrdi smernice o tome šta bi trebalo da bude u sporazumu. Mi pokušavamo, pre svega, da podržimo njihove razgovore", izjavio je Rejnders.

Rumunski ministar spoljnih poslova Teodor Viorel Meleskanu je, povodom mogućnosti da Srbija i Kosovo postignu jasan dogovor, rekao: "To bi nam mnogo pomoglo, zemljama koje nisu priznale Kosovo, da dođemo do konačne odluke o tome".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar