Bolesti vinove loze u Pomoravlju: Sprevačanje analizom vinograda

|   Info
“Bolest može da se prenese zaraženim sadnim materijalom, zato je bitno da on bude zdrav” rekla je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

Na području cele Srbije, ali i Pomoravlja, radi se pregled svih većih vinograda, kao i uzorkovanje, kako bi se utvrdilo kolika je rasprostranjenost bolesti vinove loze. Izazivač zlatastog žutila i crvenila kod vinove loze je fitoplazma. Mnogi proizvođači znaju za tu bolest, a njeni prenosioci su cikade i zaraženi sadni materijal:

-Simptomi bolesti su na lišću kada dolazi do pojave uvijanja lista. Do promene boje lista, kod crvenih sorti se menja u crveno, dok se kod belih sorti menja u žuto. Savija se list, postaje krt. Samo analizom može da se utvrdi da li se radi o određenoj bolesti ili su u pitanju neki virusi. Protekle godine kada smo završili uzorkovanje, od 10 uzoraka samo u rekovačkoj opštini smo imali jedan pozitivan uzorak, a kada je rađeno uzorkovanje, u istim tim vinogradima utvrđena je pojava virusa –rekla je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini.

Takođe, ona je dodala da se samo laboratorijskom analizom može utvrditi da li se radi o bolesti ili ne. Inače, posle može doći do sušenja zasada vinove loze i tada je vađenje zaraženih čokota jedina mera borbe protiv bolesti.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar