Bolja situacija na Balkanu

|   Info
Želimo da konsolidujemo rad Evropske unije (EU) na Balkanu i sledećem visokom predstavniku ostavimo situaciju u kojoj je nemoguće da se region vrati unazad kada je reč o pridruživanju, izjavila je danas visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.
Foto: Fonet

 

Izvor: FoNet

Želim da ostavimo situaciju u kojoj je nemoguće da se Balkan vrati unazad, u smislu pridruživanja EU i regionalne saradnje. Mislim da smo na dobrom putu, na kojem ima izazova, ali ipak na dobrom putu, rekla je Mogerini u Briselu na konferenciji o ulozi EU kao globalnog aktera bezbednosti.

Mogerini je ocenila da je, okupljajući prvi put lidere šest zemalja Balkana, administracija morala biti pažljiva kod rasporeda sedenja.

Tenzija je bila jasna, ko se sa kim rukuje, navela je ona i ocenila da je situacija sada drugačija i da se sastanci organizuju svakih pet, šest meseci.

Držimo dijalog konstantnim, oni sami razgovaraju na svom jeziku, šale se, bez nas da moderiramo, navela je Mogerini.

Mogerini je ocenila da EU ima moć ubeđivanja, kreiranja prostora za razgovor onima koji na drugi način ne bi razgovarali u cilju uspostavljanje dobre regionalne saradnje i dorbosusedskih odnosa.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar