Borba protiv bele kuge prioritet lokalne samouprave Jagodine

|   Info
“Priču o prinadležnostima koje uživaju trudnice i porodilje zahvaljujući jagodinskoj lokalnoj samoupravi ne možemo da razdvojimo od dalje brige o deci, do njhovog punoletstva. Sve ovo je i razlog zašto natalitet u Jagodini polako ali sugurno raste, jer misija lokalne samouprave i jeste afirmacija tradicionalnih porodičnih vrednosti ”, rekla je zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović .
Foto:Televizija Kopernikus

Jagodina je grad poznat po jedinstvenoj socijalnoj politici koja podrazumeva jednaku brigu o svim kategorijama stanovništva, a posebna briga je posvećena deci i mladima. U Jagodini se sprovodi niz aktivnosti i mera u cilju podizanja nataliteta.
-Rekla bih da svi građani imaju povlašćen status samim tim što žive u Jagodini, jer je budžet grada u velikoj meri opredeljen njima i nema porodice koja nije koristila neku od beneficija. Ja ću vas podsetiti da prvo trudnice imaju povlastice, jer ukoliko su nezaposlene, od trećeg meseca trudnoće, sa odgovarajućom potvrdom lekara, imaju pravo na naknadu od 12 hiljada dinara mesečno.  Isti status imaju i porodilje, a njihovo pravo teče od dana podnošenja zahteva pa do navršene prve godine deteta, objašnjava Snežana Vukašinović, zamenica gradonačelnika u razgovoru za Kopernikus televiziju Jagodina, dodajući da jagodinska lokalna samouprava takođe brine određenim prinadležnostima o nezaposlenim roditeljima.
-Ukoliko oba roditelja ne rade duže od dvanaest meseci, imaju pravo na pomoć koja iznosi 200 evra, kad se dete rodi, u dinarskoj protivvrednosti. Ja ću vas podsetiti da smo u 2012. godini, za decu rođenu u Jagodini od 1.juna do 31.decembra, sproveli akciju da svako rođeno dete dobije pomoć u iznosu od 1200 evra u dinarskoj protivvrednosti. Ta akcija je bila propraćena prigodnom svečanošću u Skupštini grada, a mene posebno raduje činjenica da je te 2012.godine bilo bliznačkih trudnoća, čak i trojki, što je siguran pokazatelj da je naša borba protiv bele kuge urodila plodom. Za četvrto  i svako naredno rođeno dete u porodici tokom 2008. , 2009. i 2010.godine takođe smo imali određene povlastice. Odlukom Skupštine grada, njima je tada opredeljeno po 200 evra mesečno do punoletstva. Ovo stečeno pravo nesmetano se isplaćuje tim porodicama, objašnjava ona, dodajući da ljudi ne treba da misle da svi imaju prava na novčanu naknadu ovog tipa, jer postoje određena pravila koja su morala da budu ispoštovana kako tada tako i danas. Jedno od njih je da roditelji moraju da imaju najmanje dve godine prebivalište na teritoriji grada Jagodine.
-Lokalna samouprava Jagodine afirmiše tradicionalne porodične vrednosti. Želim da istaknem da je i cena vrtića u Jagodini izuzetno povoljna, ovde ne postoje liste čekanja, jer imamo dovoljno odlično opremljenih objekata za smeštaj dece, od jaslica pa do predškolskog uzrasta. Takođe, svakom detetu školskog uzrasta dajemo mogućnost da tri puta ide na more, besplatno o trošku lokalne samouprave. Đaci idu u Crnu Goru, u Buljaricu, kada završe četvrti odnosno osmi razred, a maturanti trogodišnjih i četvorogodišnih srednjih škola, rođeni u Jagodini, letuju besplatno pet dana u Grčkoj, u Paraliji. Ova akcija traje kontinuirano već 14 godina, a odlukom Gradskog veća,  plaćanje saglasnosti roditelja, bez kojih učenici ne mogu da putuju u  Crnu Goru kao maloletne osobe, a koje overavaju notari, plaća lokalna samouprava Jagodine, što je svakako još jedna beneficija koju pružamo našim građanima, rekla je Snežana Vukašinović, zamenica gradonačelnika Jagodine.
T.Mitrović

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar