Bregzit: Plan Tereze Mej ugrožava trgovinu između Britanije i SAD, tvrdi Tramp

|   Info
Američki predsednik kaže da je dogovor koji je postigla Tereza Mej "povoljniji za EU".
Foto: Fonet

Izvor: B92, BBC

 

Donald Tramp tvrdi da dogovor koji je Tereza Mej postigla sa liderima Evropske Unije ugrožava trgovinske odnose Velike Britanije i SAD.

Američki predsednik je rekao novinarima da dogovor o povlačenju "mnogo više odgovara Evropskoj uniji" i može da spreči Veliku Britaniju da ostvari trgovinu sa Sjedinjenim državama.

Britanska vlada insistira da će Velika Britanija moći da sklapa trgovinske dogovore sa zemljama širom sveta.

Tereza Mej je spremna da brani postignuti dogovor u TV debati s liderom Laburističke stranke Džeremijem Korbinom, saopštio je njen kabinet.

Debata će se najverovatnije održati 9. decembra, dva dana pre glasanja u parlamentu o dogovoru sa EU.

"Ako sada pogledate taj dogovor, oni neće moći da trguju s nama. A to nije dobra stvar, siguran sam da to ne žele", rekao je Tramp u izjavi novinarima ispred Bele kuće.

Čini se da Tramp sugeriše da će dogovor sprečiti Britaniju da pregovara o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama.

Međutim, predstavnik vlade kaže da dogovor o izlasku iz EU, postignut u nedelju, omogućava Velikoj Britaniji da potpisuje bilateralne ugovore s drugim zemljama, između ostalog i sa SAD.

"Postavili smo osnove za ambiciozni dogovor sa SAD kroz radne grupe koje postoje i koje su se srele već pet puta", izjavio je portparol vlade.

Analiza

Urednik BBC Severna Amerika, Džon Sopel

Tereza Mej morala da je izdrži "udarce" u donjem domu parlamenta, a zatim se njen najbliži saveznik, Donald Tramp, priključio njenim protivnicima.

Kad Donald Tramp ovako napadne Terezu Mej, to uopšte nije slučajno.

Članovi njegove administracije održavaju bliske kontakte sa osvedočenim euroskepticima u Konzervativnoj stranci.

Ali kad predsednik kaže da će dogovor ugroziti trgovinu s Velikom Britanijom, nije najjasnije šta pod tim podrazumeva. Tokom tranzicionog perioda, trgovina sa SAD će se odvijati kao i do sada.

A Veliku Britaniju, na neki način, Evropska unija sprečava da ostvari slobodnu trgovinu sa SAD, što je bio argument zagovornika Bregzita.

Ovaj napad, do kog je došlo nakon postizanja dogovora, a pre glasanja u parlamentu, može da znači samo jedno - predsednik SAD podržava kritičare Tereze Mej.

U naredne dve nedelje Mej treba da ubedi poslanike i javnost da podrže ovaj dogovor. Ona će danas razgovarati s lokalnim političarima i poslodavcima u Velsu i pokušaće da im objasni da će nakon Bregzita imati više autonomije.

Takođe, treba da predstavi prednosti koje će zemljoradnici imati nakon napuštanja zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije.

U Severnoj Irskoj, Mej treba da razgovara s predstavnicima pet najznačajnijih partija. Severna Irska je bila kamen spoticanja u pregovorima, pošto i Velika Britanija i EU žele da izbegnu postavljanje fizičke granice između Severne Irske i republike Irske.

Dogovor podrazumeva "backstop", pravilo koje će biti primenjivano ako EU i Velika Britanija ne postignu dugoročni dogovor, čime će Severna Irska moći da se pridržava nekih EU pravila kad je trgovina u pitanju.

Velika Britanija treba da napusti Evropsku uniju 29. marta 2019.