Brnabić: Američki investicioni fondovi zaintersovani za srpski IT sektor

|   Info
Američki investicioni fondovi i start apovi zaintersovani su za ulaganja u srpski IT sektor, rezultat je prvog dana radne posete Sjedinjenim Američkim Državama premijerke Srbije Ana Brnabić, koja se u Njujorku sastala sa predstavnicima organizacije "Jang prezidents" i čelnicima blokčejn kompanije "Gilded".
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet, RTS

Imajući u vidu napredak koji je Srbija napravila tokom kovida, preko e-Uprave čini se da ide u dobrom smeru, rekao je predsednik njujorškog ogranka organizacije "Jang prezidents" Beri Merik, koji potvrdno odgovara da li se uskoro očekivati investicije te kompanije u Srbiji, javlja RTS iz Njujorka.

Jedva čekam da dođem u Srbiju. Izgleda da su svi biznis lideri koji su bili tu veoma zainteresovani da se uključe u uspešnu srpsku priču i nesumnjivo smo smo za to, poručio je Merik.

Brnabić je rekla da je sa sastanka "izašla sa najmanje tri ili četiri nove investicije u Srbiji".

Moji sagovornici nisu znali šta se dešava u Srbiji i koliko je napredovala. Kažu da će ulaganja koja su planirali za neki drugi deo sveta preusmeriti ka Srbiji, poručila je Brnabić.

O ulaganjima je bilo reči i na sastanku sa blokčejn kompanijom "Gilded" koja se bavi zaštitom podataka, posebno digitalnom trgovinom zlatom koja širi poslovanje i kojoj su potrebni novi partneri,  a premijerka je istakla da su zainteresovani za  kapacitete za čuvanje podataka i data centar u Kragujevcu.

Ukoliko se dogovorimo da oni čuvaju svoje podatke u Srbiji, teško je objasniti koliko to znači za zemlju, naglasila je Brnabić.

Ulaganje u IT sektor biće tema i sa čelnicima kompanije "Goldman saks", kao i fonda čiji su osnivači poreklom iz Srbije, a to će biti i poslednji sastanak ove premijerkine posete SAD.