Brnabić: Dovedeni smo na ivicu oružanih sukoba

|   Info
Mi smo dovedeni na ivicu oružanih sukoba, a doveo nas je jedan neodgovorni pojedinac, istakla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić govoreći o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, ukazujući da međunarodna zajednica "gromoglasno ćuti na njegove poteze".
Foto arhiva: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Izuzetno sam zabrinuta, teško je bilo spavati sinoć. Aljbin Kurti je sve nas, i Srbe i Albance, doveo na samu ivicu rata, ali nije to uradio sam, rekla je Brnabić.

Imamo jedno potpuno nezainteresovano ponašanje partneta iz EU koji ne reaguju, ili reaguju kada zaista dogori do nokata, ocenila je Brnabić i navela da ni Kfor, ni Euleks ne rade svoj posao, ne samo po Briselskom već i Kumanovskom sporazumu.

Oni ne štite Srbe na Kosovu, ni južno ni severno od Ibra, ponovila je Brnabić i dodala da su svakodnevna kršenja ta dva sporazuma, zbog čega je Srbija blizu toga da zatraži povratak svojih snaga, prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244.

Verujem da će tokom današnjeg dana predsednik Aleksandar Vučić dati više informacija o tome, o mnogobrojnim sastancima, a Srbija ima pravo da prema Rezoluciji 1244 zatraži povratak svojih snaga na teritoriju Kosova i Metohije, zato što Kfor ne radi svoj posao i Srbi se osećaju ne samo fizički već i životno ugroženi, rekla je Brnabić.

Srbija je isključivo za mir, stabilnost i sigurnost, mi imamo mnogo toga da izgubimo, rekla je Brnabić i naglasila da je Vučić nekoliko puta govorio o potezima Kurtija koji "rizikuje svaki dan, podiže temperaturu".

Dovoljan je samo iskra. Zaista ne mogu da razumem ni partnere u EU, ne mogu da razumem ni NATO, ni Kfor, Euleks, ponovila je ona.

Verujem da kada to budemo zahtevali, to će oberučke prihvatiti svi koji pozivaju sve zemlje u svetu da se pridržavaju rezolucija UN kako bi se obezbedio, kako se kaže, mir u svetu, istakla je Brnabić.

Brnabić, koja je na beogradskom aerodromu "Nikola prisustvovala otvaranju direktne linije između Beograda i kineskog Tjenđina, istakla je da se Srbija bori za investicije i ekonomiju 22. veka, a onda je Kurti svojim nepromišljenim poteziuma  vraća "ne u 19. već 18. vek".

Mislim da je sve što Aljbin Kurti radi opasnost, ne samo za Srbe, već i Albance i Evropu. To je politika 19. veka i možete samo da budete očajni zbog toga, zaključila je Brnabić.