Brnabić: Nastavljeni razgovori o primeni preporuka Kancelarije OEBS

|   Info
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su na skupštinskom kolegijumu nastavili razgovore o primeni preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava i da radna grupa koja se bavi primenom preporuka nastavlja da radi.
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

 

Izvor: FoNet

"Radna grupa nastavlja da radi, vodi je Nemanja Nenadić. Promenićemo način rada da bi bila efikasnija i da bi mogla da primeni sve preporuke ODIHR u narednih šest do osam meseci. Ulazimo mirno u kampanju 2027. godine", rekla je Brnabić.

Upitana o promeni formata radne grupe, Brnabić je rekla da je ona suštinska i da treba da definiše sve zakone koji treba da se menjaju, da bi se kasnije stvorile različite podgrupe za različite zakone i teme - medijske zakone, pitanja finansiranja kampanje.

"Mi moramo da napravimo radne grupe za svaki od zakona, moje očekivanje je da sledeće nedelje ili u desetak dana definišemo koji su to zakoni i da napravimo grupe koje će raditi na dopunama tih specifičnih zakona i spremimo ih za plenum", rekla je Brnabić.

Kako je istakla, napraviće godišnji plan rada Skupštine, koji Skupština dugo nije imala.

Brnabić je dodala da opozicioni poslanici treba da se izjasne o tome da li žele da učestvuju u poslaničkim grupama prijateljstva.

Govoreći o projektu "Jadar", Brnabić je rekla da su juče objavljene tri procene uticaja na životnu sredinu i da parlament treba da se uključi u tu debatu.

"Vidim da je gospodin Lazović odlučio da govori neistinu, da je rekao da sam najavila povratak projekta Jadar, ja sam govorila o nečem drugom  - da je parlament mesto za razgovor i debatu i da o svim važnim pitanjima parlament treba da priča, kroz organizaciju javnih debata, javnih slučanja", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da debata o litijumu ne može biti tabu tema u Srbiji i da će pozvati i nevladine organizacije i stručnu javnost da čuje šta imaju da kažu.

Brnabić je dodala da se danas nije izjašnjavala o litijumu, ali da je ranije rekla i ostaje pri tome da je litijum dobra prilika za Srbiju.

Na pitanje da li se odustalo od ideje održavanja referenduma o iskopavanju litijuma, Brnabić je rekla da nema odgovor na to pitanje i da tek treba razgovarati o tome.

"Videćemo kuda će nas taj razgovor odvesti - da li na sednicu Skupštine, na referendum, važno je da razgovaramo", rekla je Brnabić.

Upitana šta se desilo sa narodnom inicijativom o zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, rekla je da će pogledati šta se desilo iako je to bilo pre dva saziva, ali da "ne beži" od narodnih inicijativa.

Govoreći o kolegijumu koji su danas imali u Skupštini, Brnabić je rekla da mu nisu prisustvovali predstavnici poslaničkih grupa SSP, Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove kraljevine Srbije, Srbije centar (SRCE), "Mi snaga naroda Branimira Nestorovića", a da je Lutovac rekao da ima važnije stvari od kolegijuma.

"To je njihova neozbiljnost i nepoštovanje prema građanima koji su ih doveli u Narodnu skupštinu", rekla je Brnabić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar