Brnabić: Srbija pokazala okrenutost regionalnoj stabilnosti i saradnji

|   Info
Srbija je i tokom pandemije korona virusa pokazala okrenutost regionalnoj stabilnosti i saradnji, potpuno svesni da bez zaštićenog, stabilnog i razvijenog regiona, nema ni zaštićene, stabilne i razvijene Srbije, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, koja je video linkom učestvovala na Samitu Centralno-evropske inicijative u Budvi.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Centralni deo Samita bio je panel šefova delegacija na kojem su uz Brnabić, učestvovali i predsednik Vlade Slovenije Janez Janša, predsednik Vlade Bugarske Stefan Janev, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i ministarka za evro-atlantske integracije i potpredsednica Vlade Ukrajine Olga Stefanišina, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je naglasila da Srbija, sa velikim zadovoljstvom, učestvuje u svim regionalnim inicijativama koje mogu dovesti do boljeg života građana.

"Članstvo u Evropskoj uniji ostaje glavni spoljnopolitički cilj Srbije. Na osnovu svih reformi koje smo sproveli i koje sprovodimo, i vođena rezultatima koje je Srbija ostvarila, očekujemo pozitivne signale iz Evropske unije u Briselu tokom decembra i u toku slovenačkog predsedavanja EU", navela je ona.

Parelelno sa ovim aktivnostima, radi se na povezivanju regiona i omogućivanju bržeg i lakšeg protoka ljudi, robe i usluga, istakla je i podsetila da je Srbija pokrenula inicijativu Otvoreni Balkan sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Nadam se da ćemo uskoro postići nove rezultate u okviru ove inicijative, koje će značiti elektronsku razmenu dokumenata, manje čekanje na granicama, efikasniji protok kamiona i teretnih vozila, dodala je Ana Brnabić.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, koja trenutno predsedava CEI, zahvalio je još jednom Ani Brnabić na donaciji vakcina Crnoj Gori i naglasio da su prve vakcine kojima su Crnogorci vakcinisani upravo vakcine koje su stigle iz Srbije, stoji u saopštenju.

Samit je počeo usvajanjem Mape puta za zdravstvo na Zapadnom Balkanu, a učesnicima su se na početku obratili evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, evropska komesarka za zdravstvo i bezbednost hrane Stela Kiriakides,  kao i regionalni direktor SZO Hans Henri Kluge.

Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije