Brnabić: Srbija postavila jak ekosistem za investicije

|   Info
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija postavila jak ekosistem za investicije, otvorila je naučno-tehnološke parkove u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, čime je otvoren put za razvoj inovacija i startap zajednicu.
Foto: FoNet/Ana Paunković

 

Izvor: FoNet

Brnabić je na otvaranju međunarodne konferencije Budućnost biotehnologije rekla da su postavljeni priortiteti za investiranje i razvoj haj-tek ekosistema, što je rezultiralo otvaranjem Data centra u Kragujevcu i platformom za veštačku inteligenciju koja je besplatna za sve naše istraživače, institute i naučno-tehnološke parkove.

Brnabić je navela da je ta napredna infrastruktura omogućila implementaciju strategije za digitalizaciju, razvoj, istraživanje i inovacije zasnovane na podacima, što je Srbiju postavilo na "brzu traku biokonvergencije".

Istakla je da je digitalizacija zdravstevnog sistema na vrhu prioriteta Vlade i da će zahvaljući zakonu, čije se usvajanje čeka, biti otvorena vrata za elektronske zdravstvene podatke koji će krucijalno uticati na poboljšanje čitavog zdravstvenog sistema.

Uspostavljena je i genetska i biomedicinska baza podataka, sa kojom se Srbija svrstala uz razvijene zemlje kada su u pitanju inicijative u izučavanju genoma, navela je Brnabić.

Ona je dodala da je u proteklih nekoliko godina Srbija stvorila okruženje koje je privuklo mnogobrojne biotehnološke kompanije.

Brnabić je rekla da je Vlada u proteklih nekoliko godina potpisala memorandume o razumevanju sa velikim kompanijama, kao što su Roš, Takeda, Astra Zeneka i Fajzer.

Dodala je da će tokom dana takav memorandum biti potpisan i sa globalnim biotehnološkim liderom, kompanijom Ginko Bajovorks.

Brnabić je istakla da je, pored međunarodne saradnje, za Vladu najvažnija podrška domaćoj nauci i naučnicima, sa ciljem da se velika naučna dostignuća postignu u domaćim univerztitetima i istraživačkim institutima, što bi nabolje trebalo da promeni ne samo Srbiju, nego i svet.

Naglasila je da je biotehnologija ključna za razvoj medicine, poljoprivrede i industrije hrane i da predstavlja alat koji može da reši mnoge aktuelna svetske probleme.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar