Brnabić: Vladavina prava će biti jedan od prioriteta vlade koju vodim

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da će vladavina prava biti jedan od tri prioriteta vlade koju vodi u tekućem mandatu, najavljujući da će toj temi posvetiti pažnju kao što je ranije činila sa procesom digitalizacije i reforme obrazovanja.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Čini mi se da smo tako počeli mandat, dobar start u prvih 100 dana rada, rekla je Brnabić u onlajn debati sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji (NKEU).

Kada je reč o temi medija, Ana Branbić je podsetila da je završen i usvojen Akcioni plan za primenu Medijske strategije i osnovane dve radne grupe - za praćenje primene Medijske stratgeije i druga koja se bavi zaštitom i bezbednosti novinara.

Kao premijerka, dodala je ona, jednom mesečno se sastajem sa članovima Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, a ovog meseca bi trebalo da se vidimo 26. februara.

Verujem da ćemo do tada imati dogovor o otvaranju SOS linije za sve novinare da prijave uvrede, pretnje, drugo da napravimo portal na kojoj će postojati svi podaci o toj problematici i treće da zajedno sa zaštitnikom građana napravimo jedinstvenu listu, a ne da imamo po dve ili tri, rekla je Brnabić.

Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

Brnabić je, govoreći o temi pravosuđa, rekla da su u parlament poslali inicijative za izmenu Ustava, ali da je i pored zelenog svetla Venecijanske komisije, resorna ministarka Maja Popović odlučila da sa predsednicom Društva sudije Srbije Snežanom Bjelogrlić nastavi dijalog na tu temu.

Ono što je ogroman problem, efikasnost pravosuđa je ono što opterećuje i građane i privredu, rekla je Brnabić i naglasila da je ministarka Popović navela da se planiraju izmene Zakona o parničnom postupku.

Na predlog Visokog saveta sudstva, gledamo gde je potrebno zaposliti dodatne ljude u sudovima, navela je ona i podsetila da je do 9. aprila otvoren tender Delegacije EU za izradu jedinstvenog informacionog sistema za pravosuđe.

Kada je reč o borbi protiv koprucije, Brnabić je rekla da bi do kraja februara trebalo da dobije rezultate rada četiri regionalna suda, odnosno odeljenja za suzbijanje korupcije i kriminala, koji su počeli da rade 1. marta 2018. godine.

Brnabić je rekla da je zainteresovana da čuje koje su to primedbe organizacija civilnog društva na izmene Zakona o dostupnosti infomacijama od javnog značaja, dodajući da se dosta kasni sa usvajanjem tog i Zakona o zaštitniku građana.

Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije