Brnabićeva u Njujorku

|   Info
Premijerka Ana Brnabić, koja prevodi srpsku delegaciju, od danas u Njujorku na generalnom zasedanju Ujedinjenih Nacija. U delegaciji je i šef diplomatije Ivica Dačić.

 


Izvor: RTS, Tanjug


Ana Brnabić obratiće se Generalnoj skupštini UN u četvrtak 27. septembra.

Predsednica Vlade prisustvovaće večeras prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp, biće i jedna od zvanica na ručku koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar UN Antonio Guteres u utorak, 25. septembra, a učestvovaće i na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

Premijerka će imati i niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima, između ostalih i sa premijerom Holandije Markom Ruteom i predsednikom Švajcarske Alenom Berseom.  

U generalnoj debati učestvovaće neki od najuticajnijih svetskih političara i lidera, između ostalih, predsednik SAD Donald Tramp, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Španije Pedro Sančes i mnogi drugi.

Glavna tema Generalne debate 73. zasedanja Generalne skupštine UN je "UN relevantne za sve ljude: Globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva".

Kao glavna pitanja izdvojena su unapređenje i bolje razumevanje sistema UN i jača podrška multilateralizmu, kao i implementacija odluka Generalne skupštine UN i pronalaženje efikasnog odgovora na izazove koji ugrožavaju mir, jednakost i održivost društva, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar