Brzi test na sve karcinome

|   Život
Svega 10 minuta potrebno je da se najnovijim testom pokaže da li pacijent ima kancer.
Foto: Pixabay

Izvor: Večernje novosti


Zasad je moguće razlikovanje zdravih od malignih ćelija na osnovu malih uzoraka DNK.
Naučnici su razvili univerzalni test kojim može da se detektuje bolest preko krvotoka pacijenta, pišu britanski mediji.

Tim istraživača iz Kvinslenda je otkrio da se DNK sa kancerom i "normalni" DNK drugačije zadržavaju na metalnim površinama. To im je omogućilo da razviju test koji će razlikovati zdrave od ćelija kancera, čak i na osnovu malih uzoraka DNK koji se nađu u krvotoku.

Test ima nivo reakcije od 90 odsto, što znači da otkriva 90 od 100 slučajeva kancera, sa 10 odsto lažno pozitivnih rezultata.

Zamišljeno je da služi kao inicijalna provera za rak, dok bi lekari u slučaju pozitivnih rezultata pristupili preciznijim ispitivanjima.

- Prednost ove tehnike jeste što je jeftina i laka za upotrebu, tako da bi se na klinikama vrlo lako usvojila u praksi - rekla je Laura Karakosa, istraživač Kvinslend univerziteta.

Ovaj test je još u razvojnoj fazi i ne može da utvrdi precizno tip i lokaciju tumora. Ipak, reč je o testu kojim se potencijalno oboljenje otkriva kroz tečnost koja menja boje u prisustvu malignih ćelija, koje se mogu nalaziti bilo gde u telu. Na taj način, dolazi do radikalne promene u pristupu otkrivanja raka.

Ged Brejdi iz Instituta za istraživanje raka u Mančesteru rekao je da je ovo iskorak u dijagnostikovanju tumora iz uzorka krvi i otvara mogućnost kreiranja univerzalnog testa za detekciju raka.

- Neophodna su dalja klinička ispitivanja da bi se utvrdio pun potencijal ove metode - rekao je Brejdi.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar