Čadež: Delimo iste probleme sa Albanijom i Severnom Makedonijom

|   Info
Regionalna inicijativa Otvoreni Balkan donela je, osim olakšica za privredu i građane, novo poverenje između lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije, što je jako važno, jer delimo iste probleme, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

On je, komentarišući zajednički nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Dimitra Kovačevskog na današnjem samitu u Briselu, rekao da se problemi tri zemlje ne razlikuju mnogo kada je reč o odnosu Evrospke unije (EU) prema regionu i regiona prema Uniji.

"Ono što je zaista važno jeste da EU sagleda na jedan novi način region, kako i koji pristup može da se promeni u odnosu na ono što smo imali u proteklih 30 godina", rekao je Čadež za Radio televizuju Srbije.
 
Podsetio je da je predlog poslovne zajednice celog regiona, ne samo Otvorenog Balkana, put u nekoliko koraka ka punopravnom članstvu i tome da EU ponudi regionu Evropsku ekonomsku zajednicu, kako bi srpska privreda i građani uživali u četiri slobode poput Islanda i Norveške.

Takođe, Austrija, Švedska i Finska pre punopravnog članstva ušle su u Evropsku ekonomsku zajenicu.

"To znači da imamo pristup jedinstvenom tržištu da naše kompanije mogu mnogo više da rade, da imaju nove poslove i budu konkurentnije", istakao je Čadež dodajući da zna da nje lako i da se o tome razgovara u zajednici sa 27 članica, ali da je jedna od tema samita u Briselu upravo inovativni način za proširenje.

Govoreći o ratu u Ukrajini i uticaju tih događaja na globlanu ekonomiju i srpsku privredu, predsednik PKS ističe da Srbija nije izolovana, ali da se ekonomija Srbije dobro drži, da četveromesečni podaci pokazuju da je izvoz porastao za 27 odsto najviše u EU, ali i uvoz, uglavnom energenta, što je znak da se Vlada Srbije priprema za predstojeći nestabilan period.

Situacija u maloprodaji u Srbiji je, po rečima Čadeža, stabilna, hrane ima dovoljno, brašna, ulja, šećera i svih drugih namirnica i ne treba očekivati neku nestabilnost, ali da je teško uticati na inflaciju.