Čeku optužen za lažne veterane

|   Info
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 12 lica zbog sumnje da su oštetili budžet Kosova.
Agim Čeku. Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet

Sumnja se da su ta lica oštetila budžet Kosova u slučaju lažnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova, potvrdilo je kosovsko tužilaštvo, a među optuženima su i najviši kosovski zvaničnici, javila je Koha.

Osim inicijala okrivljenih, kosovsko tužilaštvo u saopštenju za medije nije iznelo druge detalje o njihovom identitetu.

Koha prenosi da su među optuženima ministar Kosovskih snaga bezbednosti, Rustem Beriša, zamenik ovog ministra, Agim Čeku, Nuredin Ljuštaku, Sadik Haljitjaha, Škumbim Demaljiaj, Faik Fazljiu, Fadilj Šurdaj, Džavit Jašari, Ćelje Gaši, Šukri Buja, Ahmet Daku i Smalj Eljezaj.

Optužuju se za „zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja“, kao i za to da je nezakonitim isplatama "veteranima" budžet Kosova oštećen za 68.153.533.14 evra, navodi se u saopštenju iz tužilaštva.

„Ponosan sam na Kosovo zbog toga što je napravilo ovaj važan korak u borbi protiv korupcije“ – reakcija je američkog ambasadora u Prištini, Grega Delavija, nakon saopštenja o podnetoj optužnici.

Optužnicom je predloženo i da se lažnim veteranima OVK zabrani isplata nezakonito zarađenih penzija do okončanja krivičnog postupka – dodaje se.

Optužnica je podignuta nakon slučaja ostavke tužioca Eljeza Bljakaj koji je radio upravo na slučaju veterana.

On je, prema navodima iz kosovskih medija, otkrio preko 19.000 lažnih boraca OVK. Ostavku je podneo, po sopstvenom priznanju, nakon pretnji i pritisaka. I on je među okrivljene svrstao Berišu i Čekua, odnosno kompletnu Komisiju za verifikaciju veterana Vlade Kosova.

Posle ovog otkrića i ostavke, civilni aktivisti održali su i niz protesta, zahtevajući ostavku glavnog kosovskog tužioca Aleksandra Ljumezija. Od tada su i pojedinačna tužilaštva pokrenula istrage o listama veterana, prenosi KoSSev.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar