Crnogorski pokret: Amfilohije povredio ugled naroda

|   Info
Crnogorski pokret predao je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog, kako navode, povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

U krivičnoj prijavi se navodi da je mitropolit Amfilohije u intervjuu „Vijestima“ kazao da onaj ko nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima, te da je Crnogorsku crkvu nazavo sektom koja se rodila iz zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi.

„Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca – prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti taj duh stvara ovde Crnogorsku crkvu“, kazao je, između ostalog, Amfilohije, prenosi RTCG.

U Crnogorskom pokretu smatraju da je tom izjavom počinio krivično delo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim delom izazivanja nacionalne i verske mržnje.

„Povezujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu, a indirektno i Crnogorce, sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugog svetskog rata, namerno je narušio ugled Crnogorske pravoslavne crkve i nacionalnoga imena Crnogorac“, navode iz CP.

Istovremeno, kako se navodi, nekrštene građane je izložio poruzi zato što kao ateisti, ili muslimani, nisu kršteni, kako bi raspirio versku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija.

„Na taj način šalje mračnu poruku, seje strah i paniku i nemušto poziva na progon Crnogoraca, Crnogorske pravoslavne crkve, ateista, Muslimana i Bošnjaka i uništenje Crne Gore“, ističu iz CP.

Ocenjuju da je mitropolit Amfilohije na direktni način podstiče mržnju između pripadnika pravoslavne veroispovesti, koji pripadaju Crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i između njih kao hrišćana i građana islamske veroispovesti i ateista.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar