Da li veliki trgovinski lanci donose GMO namirnice u Srbiju?

|   Život
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, naime, uz saglasnost Ministarstva zdravlja, formiralo je stručni Savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane, u čijem sastavu je 15 eksperata iz razlicitih oblasti, a koji će doneti konačnu odluku o prometu genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji.

Nedavno se 16 članica EU usprotivilo uvođenju dve nove genetski modifikovane sorte u poljoprivredi, a glasali su i protiv uvoza više GM sorti ove kulture namenjene ishrani ljudi i životinja.

Nasuprot tim državama, među kojima su i Bugarska, Danska, Grčka, Austrija, Slovenija, Portugalija, za uzgoj takvih kultura izjasnile su se zemlje koje na svojim teritorijama već imaju GM useve – među njima i Španija, Holandija, Rumunija, Finska i Velika Britanija.

Po ovom su pitanju uzdržane ostale Belgija, Češka, Nemačka, Hrvatska, Malta i Slovačka, te se slika u Evropi nije mnogo promenila.

Međutim, stručnjaci, poput profesora Poljoprivrednog fakulteta, Miladin Ševarlić, izrazito se protivi GMO namirnicama na srpskom trištu.