Dačić: Imamo podršku Konga po pitanju KiM

|   Info
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ministrom za komunikacije i medije Demokratske Republike Kongo Lambertom Mendeom Omalangom i podsetio da je Srbija ponosna na istoriju odnosa dve zemlje i na saradnju koja datira iz perioda bivše Jugoslavije.
foto: YouTube preentscreen

Ivica Dačić je istakao da Srbija baštini jugoslovensku politiku prema celoj Africi i dodao da je u bivšoj SFRJ održana prva konferencija nesvrstanih zemalja, kao i da je Srbija 25. maj proglasila za Dan prijateljstva s narodima Afrike.
Kako je saopšteno, Dačić je upoznao sagovornika sa pozicijom Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, zahvalio je na čvrstom i principijelnom stavu Demokratske Republike Kongo po ovom pitanju i obavestio o pregovorima koji se vode u Briselu.

Ministar je rekao da Srbija želi da razvija saradnju sa Kongom u svim oblastima, trgovinskoj razmeni, obezbeđivanju stipendija za studente iz Konga, kao i saradnju u oblasti nauke i sporta.

Ministar Demokratske Republike Kongo je naglasio da se njegova zemlja takođe zalaže za ekonomsku saradnju sa Srbijom i da ova poseta upravo treba da bude korak ka tom cilju.

On je istakao da je srećan što je posetio Srbiju, kao i da se oseća posebno počastvovan, jer se nalazi u gradu gde je održana Prva konferencija nesvrstanih zemalja.

U vezi sa pitanjem Kosova i Metohije naglasio je da Kongo ima potpuno razumevanje za našu poziciju, da se zalaže za princip nepovredivosti granica, kao i da je podrška njegove zemlje pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbiji nedvosmislena.

Sagovornici su se saglasili da tradicionalno prijateljski odnosi dveju zemalja, koji imaju dugu i bogatu istoriju, treba da budu i osnova ekonomskoj saradnji, uzajamnoj podršci na međunarodnom planu i podršci u međunarodnim organizacijama.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar