Dačić sa predstavnicima Grupe frankofonih ambasadora

|   Info
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je predstavnike Grupe frankofonih ambasadora u Srbiji i zahvalio im na podršci za unapređenje statusa naše zemlje u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.
Foto: FoNet

 

Izvor: Tanjug

Srbija je u Međunarodnoj organizaciji frankofonije iz posmatrača prešla u pridruženog člana na proteklom 17. Samitu Frankofonije održanom 11. i 12. oktobra u Jerevanu.

Ministar je izrazio je zadovoljstvo što je u Beogradu formirana Grupa frankofonih ambasadora što je praksa u mnogim državama u svetu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

"Formiranje Grupe je važna inicijativa imajući u vidu interes Srbije, da u svojstvu pridruženog člana u Međunarodnoj organizaciji frankofonije, ojača svoju poziciju i širi vrednosti te organizacije na planu unapređivanja lingvističkih i kulturnih različitosti, upotrebe francuskog jezika i jačanja mira, demokratije i ljudskih prava", naglasio je Dačić.

Abasador Maroka u Srbiji i predsednik Grupe frankofonih ambasadora Amin Belaž čestitao je Srbiji na unapređenju statusa u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.

Belaž je Dačića izvestio da je Grupa formirana 28. juna ove godine i da je za sada čini 17 ambasadora. Izrazio je nadu da će kroz ovaj format uspešno sarađivati sa Srbijom.

Šef srpske diplomatije rekao je da je spreman da nakon ovog inicijalnog sastanka nastavi redovne kontakte i saradnju sa Grupom frankofonih ambasadora u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Maroka, Egipta, Francuske, Rumunije, Kipra, Libana, Švajcarske i Tunisa, predstavnica Ujedinjenih nacija u Srbiji, šef kancelarije Saveta Evrope, otpravnici poslova Kanade, Belgije, DR Konga, Gvineje, Poljske i direktor Francuskog instituta u Beogradu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar