Dačić: SAD znaju ko je kriv za prekid dijaloga

|   Info
Ministar spoljnih poslova Srbije upozorio je da je za unapređenje verskih sloboda na Kosovu potrebno promeniti pristup i odustati od dvostrukih standarda, negiranja, minimiziranja i relativizovanja stalne diskriminacije koju čine Albanci i njihove institucije.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je svoj boravak u Vašingtonu iskoristio za razgovor sa američkim zvaničnicima, pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom i senatorom Ronom Džonsonom, i u tim razgovorima se pokazalo da je jasno ko je kriv za prekid dijaloga Beograda i Prištine i šta su koraci da bi se ti razgovori nastavili.

Dačić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, razgovarao i sa savetnikom Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom.

Tema svih tih razgovora bila je situacija u regionu i razgovori su bili izuzetno dobri. Još jednom se potvrdilo to da se visoko ocenjuje pozicija Srbije vezano za dijalog sa Prištinom, rekao je Dačić.

Jasno se označava ko je kriv za prekid dijaloga i jasno se označava šta su dalji koraci, naglasio je on, a to znači da takse moraju da se ukinu kako bi se dijalog nastavio.

Još jednom smo predstavili naše stavove - da smo spremni za nastavak dijaloga, ali da ne prihvatamo jednostrane akte Prištine i koji pokazuju da oni ne žele nikakav kompromis, predočio je Dačić.

Dačić je preneo i da je Bolton istakao da je za američku administraciju pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za problem Kosova visoko na listi američkih prioriteta spoljne politike.

Očekujemo još veći angažman Amerike u narednom periodu kako bi se izvršio dodatni pritisak da se takse ukinu i stvore uslovi za nastavak dijaloga, rekao je Dačić.

Dačić je u Vašingtonu učestvovao na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda, gde je ukazao na težak položaj Srpske pravoslavne crkve i srpskih vernika na Kosovu i Metohiji, dodaje se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije upozorio je da je za unapređenje verskih sloboda na Kosovu potrebno promeniti pristup i odustati od dvostrukih standarda, negiranja, minimiziranja i relativizovanja stalne diskriminacije koju čine Albanci i njihove institucije.

Dačić je, na Ministarskoj konferenciji o verskim slobodama koja se održava u Vašingtonu, ukazao i da bi to unapređenje verskih sloboda trebali da prate sistematski napori za oživotvorenje prava da Srbi na Kosovu slobodno i neometano ispovedaju svoju veru.

Mora se shvatiti da objekti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu nisu muzeji, niti spomenici – oni su deo koncepta žive crkve, koja je uvek dostupna i na usluzi vernicima, s hramom, sveštenstvom i monaštvom, istakao je on.

Dačić je dodao da se, isto tako, posete raseljenog srpskog stanovništva svojim crkvama i manastirima ne smeju se smatrati hodočašćem, jer "to nisu posete stranaca, već dolasci vernika da se pomole, da zapale sveće, da obiđu grobove svojih predaka i bližnjih".

Dačić je na konferenciji u ime Srbije iskazao solidarnost sa porukama protiv verski motivisane netrpeljivosti, netolerancije i diskriminacije po svim osnovama, uključujući versku opredeljenost, kao i poruku protiv nasilja i govora mržnje.

On je podsetio da je Srbija sekularna država koja prepoznaje sedam tradicionalnih verskih zajednica i u kojoj, prema odredbama Zakona o verskim slobodama, deluje 28 aktivnih verskih zajednica.

Foto: FoNet