Danas sastanak Vučića i Sija, kineske investicije stižu u Srbiju

|   Info
Drugog dana posete Kini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pekingu će se sresti sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Biće to njihov peti susret u poslednje tri godine. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je za RTS značaj jučerašnjih sastanaka i potpisivanja ugovora za Srbiju.


Izvor: RTS

U prisustvu dvojice predsednika danas će biti potpisana dva sporazuma koja se tiču izgradnje obilaznice oko Beograda.

Prvog dana posete, u Pekingu je potpisano više važnih ugovora, među kojima i onaj sa kompanijom "Ziđin" koja bi u RTB "Bor" trebalo da uloži gotovo milijardu i po dolara, kao i sporazum o ulaganju 970 miliona dolara u fabriku u Zrenjaninu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić veruje da je potpisivanje ugovora sa kompanijom "Ziđin" najvažniji korak za Bor.

"On definiše dobru, sigurnu budućnost RTB-a, 5.000 zaposlenih, ali i čitave istočne Srbije, uzimajući u obzir značaj RTB-a za čitavu istočnu Srbiju, ali i čitavu industriju Srbije. Očekujemo da zbog investicija od milijardu i 260 miliona dolara RTB značajno poveća svoju proizvodnju – duplira je nakon tri godine, nakon šest je uveća tri do četiri puta, što će imati izuzetan uticaj na naš ukupan rast, BDP", rekao je Antić za RTS.

Antić je rekao da je "Ziđin" dužan da do kraja godine uplati minimum 100 miliona dolara, a oni su se obavezali da će uplatiti 350 miliona dolara i odmah iz tih sredstava otplatiti sve dugove RTB-a i započeti investicije.

"Prve tri godine očekuje se otvaranje novog rudnika Cerovo, modernizacija i unapređenje proizvodnje u postojećim rudnicima Majdanpek, Krivelj, Borska jama, unapređenje flotacija i, konačno, dodatne investicije u uvećanje kapaciteta topionica i fabrike sumporne kiseline", naveo je Antić.

Ministar očekuje da će ova investicija omogućiti stabilan rast, ali i sigurna radna mesta.

Razgovaralo se i sa kompanijom China machinery ingeneering corporation o dinamici završavanja elektroenergetskog bloka Kostolac.

Oni su naš dugogodišnji partner. Razvijaju projekat Kostolac, novi blok B-3. Prethodno su radili modernizaciju blokova B-1 i B-2. Napravili smo presek svih tih aktivnosti, konstatovali da je u ovom trenutku važno da se blok B-3, najveći energetski objekat koji se gradi u Srbiji u poslednje tri decenije, snage 350 megavata završi u kvalitetu i roku koji je definisan. Kineska strana se obavezala, dobili smo čvrsto obećanje da će obaviti posao na vreme i da će blok do kraja 2020. biti na mreži", istakao je Antić.

Potpisani su i određeni dokumenti sa kompanijom "Power China" koja treba da pravi toplodalekovod između Obrenovca i Novog Beograda.

"To je projekat vredan oko 227 miliona dolara. Pre svega se razgovaralo, tokom ovih susreta, o finansijskoj kosntrukciji koja treba da obezbedi početak izgradnje projekta. Imali smo sastanak sa Eksim bankom na tu temu, pri čemu se sa predstavnicima kompanije Power China razgovaralo i o izgradnji obilaznice jer su partneri sa azerbejdžanskom kompanijom", zaključio je Antić.

Glavni sastanak danas je suret dvojice predsednika, Vučića i Sija u Domu naroda. Razgovaraće se uglavnom o ekonomskim temama. Susret će se završiti pozivom Vučića Siju da ponovo poseti Srbiju, a zatim srpska delegacija odlazi na tzv. "letnji Davos" u Tjenđin.  Vučić će se tamo sastati i sa kineskim premijerom Li Kećangom.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar