Dani jagoda u Gredetinu

|   Život
U crkvenoj porti u selu Gredetin u opštini Aleksinac, petnaestu godinu zaredom organizovana je tradicionalna manifestacija Dani jagoda.
Foto: televizija Kopernikus

 

Ove godine okupilo se desetak najuspešnijih proizvođača jagoda u tom delu opštine Alekisnac, kao i iz kruševačkih sela Belasica i Veliki Šiljegovac.

Na ovogodišnjoj tradicionalnoj manifestaciji “Dani jagoda” u Gredetinu posetioci su mogli da vide i probaju, kako jagodu tradicionalne sorte zenga zengana, tako i konzumne sorte koje su vodeće na ovom području, aprika, alba, roksana, kleri i kvin eliza. Proizvođači kažu da nije lako, ali se uz trud, rad, upornost i pogodne vremenske uslove ova delatnost isplati.

Iz “Udruženja Jagoda”, organizatora manifestacije, kažu da je zbog aktuelnih epidemioloških mera ovogodišnji skup sajamskog karaktera uz učešće ograničenog broja ljudi.

Manifestacija “Dani jagoda” u Gredetinu tradicionalno se organizuje od 2007. godine sa ciljem promocije i unapređenja proizvodnje jagoda u Aleksincu i okolinu, kao i promocije srpskih jagoda kao tržišnog brenda.