Danska odlučila da ukine sve epidemiološke mere

|   Info
Danska je prva članica Evropske unije koja je odlučila da ukine sve epidemiološke mere uvedene zbog pandemije koronavirusa, saopštila je premijerka Mete Frederiksen.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, Politiko

Ona je na koferenciji za medije kazala da je odluka doneta zbog toga što se ne povećava broj hospitalizovnih pacijeneta zaraženih omikron sojem kovida, kao ni broj preminulih, a imunizovan je veliki procenat stanovništva.

Večeras možemo vratiti osmeh na lica. Imam neverovatno dobre vesti - konačno možemo ukinuti i poslednje restriktivne mere, rekla je Frederiksen, prenosi Politiko.

Odluka je doneta na preporuku Epidemiološke komisije i podržale su je sve parlamentarne stranke, a zvanično će stupiti na snagu 1. februara.

Ukidanje svih mera dolazi u trenutku kada se Danskom širi nova podvarijanta omikrona, BA.2, koja je dodatno ubrzala širenje virusa, pa je danas registrovano 46.000 novih slučajeva.

Pethodnih nedelja videli smo izuzetno visoke stope zaražavanja, najviše od početka pandemije, pa bi odluka o ukidanju svih mera mogla da deluje čudno i paradoksalno, ali stručnjaci smatraj da je ona opravdana, kazala je Frederiksen.

Minisar zdravlja Magnus Hojnik rekao je da postoji veliki raskorak između broja novoinficiranih i pacijenata na intenzivnoj nezi, a razlog za veoma mali procenat pacijenata sa teškim simptomima je veliki broj vakcinisanih.

Zbog toga je u ovom trenutku potpuno ispravno i bezbedno da ukinemo sve restriktivne mere, rekao je on.

Dve doze vakcine protiv koronavirusa primilo je 82 odsto starijih od 12 godina, a buster dozu je dobilo 50 procenata.