Đedović Handanović: Dekarbonizacija će iziskivati najviše finansijskih sredstava

|   Info
Moramo da planiramo još više kapaciteta obnovljivih izvora energije (OIE) ne na uštrb sugurnosti našeg sistema, nego da razvijamo sistem tako da možemo da integrišemo veće kapacitete OIE, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

 

Izvor: FoNet

Ona je, otvarajući 3. Međunarodnu stručnu konferenciju „Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana?”, rekla da nadležni to rade kroz planove za izgradnje novih reverzibilnih hidroelektarna koje će dati nove kapacitete za skladištenje energije, kao i kroz razvijanje novih projekata obnovljivih izvora koji će "imati razvijena baterijska skladišta".

Đedović Handanović je navele da se trenutno govori o novom projektu Solar od jednog gigavata koji bi imao svoja skladišta i ocenila da "ostaje još dosta koraka da se zatvori da bi se to sprovelo u delo".

Ona je rekla da treba da se nastavi ubrzano pripremanje svih preduslova da bi hidroelektrana "Bistrica" mogla da počne da se gradi, da se pripremi projekat i obezbedi finansiranje.

Đedović Handanović je rekla da su "nikad veća ulaganja u distributivne kapacitete".

Da bi naš sistem odgovrio svim izazovima koji su pred njim, naredni cilj  bi - kako je rekla -trebalo da bude da "svaki stanovnik naše zemlje nema problem sa snabdevanjem električnom energijom i sa time da li mu je dobro očitano brojilo".

Đedović Handanović je rekla da će dekarbonizacija iziskivati najviše finansijskih sredstava.

Ona je rekla da je "gas prelazno gorivo" u energetskoj tranziciji, ali postaje sve problematičniji, zbog finansiranja, a i zato što se sve više teži da se u zemljama Evropske unije on izbaci iz upotrebe.   

"Sigurno je da u energetici ako ne počnemo dobro i na vreme da planiramo nećemo ništa uraditi. Zbog toga smo počeli da razmišljamo o nuklearnoj energiji. Mislimo da je to jedini stabilan izvor bazne energije koji nije iz fosilnih goriva", rekla je ona.  

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) AD Dušan Živković rekao je da će EPS nastaviti razvoj zelene energije kroz revitalizaciju hidroelektrana i dodao da se pripremaju revitalizacije vlasinskih hidroelektrana "Potpeće", "Bistrice" i "Đerdapa 2".

On je naveo i da EPS radi projekat izgradnje hidroelektrane "Gornje Drine" sa Elektroprivredom Republike Srpske, kao i da se razmatra mogućnost rada na projektu "Srednje Drine" u čijoj bi realizaciji učestvovale elektroprivrede Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Generalna direktorka Elektromreže Srbije AD Jelena Matejić rekla je da preko Srbije "prelazi" četiri nova koridora za prenos struje, kao što su transbalkanski i panonski koridor i istakla da su ti projekti od strateškog značaja za Srbiju.

Matejić je rekla da su ti koridori u "različitim fazama realizacije" i da je za to obezbeđeno skoro milijardu evra.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije Dejan Popović rekao je da "dinamika energetske tranzije mora da bude takva da nijednog trenutka ne ugrozi energetsku bezbednost države".

"Niko nije protiv tranzicije samo treba da vidimo koji je stepen održivosti.Ključne odgovore na ova pitanja mora da da struka", istakao je on.

Konferenciju "Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana?" organizovala je redakcija sprecijalizovanog poratala Energija Balkana u saradnji sa Elektroprivredom Srbije AD, pod pokroviteljstvom Elektromreže Srbije AD i Ministarstva Rudarstva i energetike.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar