Đenova: vanredno stanje i dvodnevna žalost

|   Info
Italijanski premijer Đuzepe Konte proglasio je vanredno stanje u provinciji Ligurija nakon što je u rušenju mosta u Đenovi poginulo je 39 ljudi, od kojih troje dece uzrasta osam, 12 i 13 godina.
Foto: Reuters


Izvor: BBC

Vanredno stanje će trajati 12 meseci, a spasioci u međuvremenu nastavljaju da pretražuju pretražuju ruševine u potrazi za preživelima.

Od stradalih 39, identifikovano je 37 osoba. Proglašena je i dvodnevna žalost, dok traju pripreme za sahranu preminulih.

Istovremeno, Konte je saopštio da je vlada izdvojila pet miliona evra iz fonda za vanredne situacije kako bi se sanirale posledice katastrofe, za koju mnogi krive privatnu firmu koja je bila angažovana da održava most.

„Ovo je strašna tragedija koja ne bi smela da se desi u modernom društvu. Vlada će učiniti sve da se ovako neštzoviše nikada ne dogodi“, rekao je Konte.

Vlada je najavila da će raskinuti ugovor sa privatnom kompanijom Autostrade per l’Italia, koja je napravila most i bila zadužena za njegovo održavanje.

Iz kompanije su poručili da su specijalnom opremom kontrolisali stanje konstrukcije svaka tri meseca, i da nisu primećena nikakva oštzećenja.

Na snimku objavljenom na internetu vidi se kako je jedna od stubova koji je držao most pada tokom nevremena.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini obećao je građanima da će odgovorni za nesreću biti privedeni pravdi.

Prešao sam taj most stotinama puta. Sada, kao italijanski državljanin, učiniću sve da dođem do imena onih koji su odgovorni, jer je neprihvatljivo da neko u Italiji strada na ovaj način“.

Italijanski ministar saobraćaja Danilo Tonineli izjavio je da je to „ogromna tragedija“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron poslao je preko Tvitera saučešće narodu Italije, na italijanskom i francuskom jeziku.

Rekao je da je Francuska spremna da pruži pomoć ukoliko je potrebna.

Most je sagrađen 1960-ih godina i poznat je kao Morandijev most i deo je autoputa A10 ka južnoj obali Francuske.

Deo koji se srušio bio je dug nekoliko desetina metaraa, a mediji prenose da je most rekonstruisan 2016. godine.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar