Đerlek: Na lečenju 11 pacijenata ranjenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" i mladenovačkim selima

|   Info
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas da se na bolničkom lečenju nalazi još 11 pacijenata ranjenig u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i mladenovačkim selima, da dobijaju potrebnu negu, uz sve neophodne operacije.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

U Institutu za majku i dete se nalazi pacijent koji ima ozbiljne povrede kičme i dogovoreno je da će on najverovatnije nastaviti lečenje u Čikagu, rekao je Đerlek za RTS.

"Spremamo dokumentaciju i naravno da će država snositi sve te troškove", naglasio je Đerlek.

U Kliničko-bolničkom centru u Zemunu na lečenju je pacijent sa ortopedskim problemima, a  u Urgentnom centru je smešteno devetoro pacijenata, svi su stabilni i van životne opasnosti.

Srbija mora da se izdigne iz ove teške situacije, ma koliko ona bila kompleksna, rekao je Đerlek, naglašavajući da će biti potrebno mnogo vremena da oporave svi pacijenti, ali i drugi ljudi kojima je potrebna rehabilitacija i psiho-socijalna podrška.

Ovako iznenadne stresne situacije, koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno zdravlje posebno na roditelje, učenike, nastavnike, rekao je Đerlek, naglašavajući kako je siguran da će zdravstveni sistem uspeti da svima obezbedi kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

Ministarstvo zdravlja je odmah 4. maja oformilo timove za psihološku podršku pre svega roditeljima, nastavnicima i učenicima, jer je to bio pravi šok za sve njih, podsetio je Đerlek.

Sa Ministarstvom prosvete i Unicefom štampali smo flajere za decu, roditelje i nastavnike - kako se ophoditi u tim kriznim situacijama, prići deci, razumeti ih, naveo je Đerlek.

On je rekao da država ima ozbiljan problem, ali i rešenje da se dođe do stanja kako se takve tragedije više nikad ne bi ponovile.

"Pre svega radimo na multusektorskom jačanju, saradnji između Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Moramo više sarađivati zajedno nastupati i prema građanima, školama, nastavnicimai roditeljima, moramo napraviti jedan projekat kako rešiti ovu situaciju i smanjiti posledice ovog strašnog događaja", kazao je Đerlek.

Kao srednjoročnu meru Đerelek je naveo angažovanje stručnjaka koji će razgovarati sa roditeljima, nastavnicima i učenicima i raditi jedan probni test da se vidi koliko je sve to uticalo na mentalno zdravlje dece, te da će se to raditi u pojedinim školama.

"Treća mera je da sve to proširimo na 1.800 škola u celoj Srbiji i nećemo izostaviti ni srednje škole ni fakultete", naglasio je on.

On je rekao da je ministarka Danica Grujičić dala nalog za vanredni inspekcijski nadzor o pružanju psiho-socijalne podrške deci pre dva dana i čim ga Ministarstvo dobije predočiće ga javnosti.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar