Diplomata demantuje Terezu Mej: Nema novih pregovora

|   Info
Evropska unija neće ponovo pregovarati o Bregzitu, odnosno o dogovoru Velike Britanije i EU, izjavio je neimenovani evropski diplomata.

Izvor: Tanjug, B92

Tako su demantovane reči britanske premijerke Tereze Mej, koja je ranije danas najavila nove pregovore

"Nećemo ponovo započinjati razgovore. Možda se radi o tome šta 'ponovo' zapravo znači. Ako je mislila o više deklaracija, garancija ili izjava - to možemo. Ali, ako zaista želi da krene ispočetka onda ne", rekao je diplomata, prenosi Rojters.

Mej je danas izjavila da će zatražiti od Evropske unije nove pregovore o tome kako će Velika Britanija napustiti evropski blok 29. marta, preneo je BBC.

Očekuje se da će se ona čuti telefonom sa ključnim liderima EU tokom dana pred glasanje u britanskom parlamentu o budućem pravcu Bregzita.

EU je odbacila mogućnost izmene teksta sporazuma dogovorenog sa britanskom premijekom, ali je Mej članovima vlade rekla da će tražiti pravno obavezujuće izmene u veyi s kontroverznom irskom granicom.

Protivnici Bregzita, koji su glasali protiv sporazuma koji je Mej postigla sa EU prošlog meseca, naveli su da su spremni da podrže Terezu Mej ukoliko obezbedi izmene u veyi s granicom sa Irskom.

Mej insistira da njen sporazum i dalje može da dobije podršku parlamenta, ako se promeni tako da se ublaži zabrinutost zbog sporne odredbe o irskoj granici.

Te odredbe, poznate kao zaštitni mehanizam, zadržale bi Britaniju u carinskoj uniji sa EU kako bi se uklonila potreba za kontrolama duž granice između Severne Irske i Irske, a nakon što Britanija napusti blok.

Maj je podržala predlog kojim se poziva da se zaštitni mehanizam zameni "alternativnim aranžmanima" i pozvala sve poslanike iz svoje konzervativne stranke da je podrže.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar