Dobra saradnja sa Ohajom

|   Info
Saradnja Srbije i američke savezne države Ohajo, u okviru Programa državnog partnerstva, jedan je od mehanizama koji prednjače u razvoju i unapređenju međudržavnih odnosa Republike Srbije i SAD.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

To je ocenjeno danas na sastanku ministra odbrane Aleksandra Vulina i komandanta Nacionalne garde Ohaja Marka Bartmana.

U okviru tradicionalne posete komandanta Nacionalne Garde Ohajo Srbiji istaknuto je zadovoljstvo pozitivnim efektima saradnje koji se odražavaju na sveukupne odnose i kapacitete obe strane u oblasti odbrane.

Foto: FoNet

Ministar Vulin upoznao je gosta sa stavom Srbije u vezi Kosova, naglašavajući kako Srbija čini sve da se pregovori Beograda i Prištine okončaju na najbolji mogući način, uz trajno i održivo rešenje koje će celokupnom regionu doneti stabilnost i prosperitet, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin je naglasio i da se Srbija "snažno se protivi" formiranju tzv. Oružanih snaga Kosova i da takve najave predstavnika Prištine predstavljaju jedan od elemenata koji "vode u negativnom pravcu, kada je reč o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu".

Srbija ostaje čvrsto pri stavu da je KFOR jedini organ međunarodne zajednice koji ima i mogućnosti i poverenje Srba da čuva mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji, ocenio je Vulin.

General Bartman je naglasio da ceni Vojsku Srbije, ističući značaj saradnje dve partnerske zemlje, a istovremeno ukazujući i na važnost uspostavljanja civilno-civilne saradnje između Srbije i Ohaja,

Bartamn se danas sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sa kojim je, kako je saopštio MUP, razgovarao o nastavku saradnje u oblasti vanrednih situacija.

Stefanović je ocenio da se saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja i uopšte službama za reagovanje u vanrednim situacijama SAD-a može dalje unaprediti kroz veći broj zajedničkih aktivnosti, u vidu razmene iskustava i znanja.

Bartman je uputio poziv pripadnicima MUP da sledeće godine posete Nacionalnu gardu Ohaja i učestvuju u vežbama u oblasti vanrednih situacija.

Ministar Stefanović i gerneral Bartman saglasili su se da postoji prostor za unapređenje saradnje, a razgovarali su i o saradnji u oblasti prevencije potencijalnih hemijskih incidenata, koji mogu uticati na životnu sredinu.

Nacionalna garda Ohaja u mirnodopskim uslovima bavi se reagovanjem u vanrednim situacijama.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar