Dodik, Džaferović i Komšić danas polažu zakletvu

|   Info
Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić položiće danas zakletvu u Sarajevu i u naredne četiri godine činiće sedmi saziv Predsedništva BiH nakon rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

 

Izvor: RTS, Tanjug


Tekst zakletve oni će pročitati pred prethodnim sazivom Predsedništva koji su činili Mladen Ivanić iz Republike Srpske, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, obojica iz FBiH.

Pošto svaki novoizabrani član pojedinačno potpiše tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost smatra se završenim.

Prvi put ove godine srpski član Predsedništva Milorad Dodik zakletvu je položio i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, prenela je RTRS.

Predsedavanje u novom sazivu Predsedništva po automatizmu preuzima član prema sledu rotacije predsedavanja prethodnog saziva, a to bi trebalo da bude Dodik.

Predsedavajući Predsedništva menja se svakih osam meseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Dodik je ranije rekao da ne ide iz Srpske, već ide da za Srpsku obavi posao. Ipak, Dodik će danas morati da ide u Federaciju, da sa ostalima položi zakletvu. Danas će se saznati i da li će ispuniti obećanje da mu kancelarija bude u Istočnom Sarajevu, a da se preko video-linka javlja na sednice Predsedništva.

Pred dolazak čulo se obećanje da će raditi na vraćanju nadležnosti RS, izbacivanju stranaca iz Ustavnog suda i izbacivanju visokog predstavnika za BiH.

Elektricitet između članova Predsedništva video se od momenta izbora kada je Dodik izjavio da je Džaferović bio svedok zločina nad Srbima, što je RS stavila u izveštaj za UN, na šta je Džaferović reagovao i zapretio tužbom.

Izbor hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića, koji je pobedio mahom glasovima Bošnjaka, kritikovali su Hrvati, a on je najavio i tužbu protiv Hrvatske zbog Pelješačkog mosta. Prva poseta mu je, međutim, ipak bila u Zagrebu. Rekao je da bi voleo da BiH prizna nezavisno Kosovo, međutim odluke se donose konsenzusom, a njega nema ni po jednom pitanju.